четвъртък, 10 август 2023 г.

Супа а,ла Буябес




За първи път опитах тази супа при една поръчка за обяд  от Френдс, с  колегите в общинската районна администрация, където работех. Жорето, Цвети, Деси и Лариса, ако четат - да се чувстват поздравени:) Толкова много ми хареса, че винаги си поръчвах, когато я имаха в менюто. От тогава (поне 3 години) се каня да я приготвя у дома, но изисква разнородни продукти, които не винаги се намират вкъщи. Обаче днес една съседка спомена рибена супа и се сетих, че имам почти всичко необходимо. Освен това рецептите за буябес са в нета толкова, колкото източниците, и най-вече зависят от вида морски продукт, та не знам коя е оригиналната френска рецепта всъщност. Затова си я приготвих по мой начин, който изобщо не е правилния, но пък, уверявам ви - вкуса стана чудесен!

Извинения за грозната сесия, която направих на супата.

Необходими продукти:

2 супени лъжици олио
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
1 морков, настърган
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 среден домат, нарязани на ситно
1 резен хрян, нарязан на ситно
3 картофа, обелени и нарязани
1-2 щипки шафран
рибен бульон - аз имах замразен
200 г миди, при мен замразени
400-500 г сьомга, при мен сварена и замразена
200 гр шпроти, пресни, сурови, обезкостени
сол на вкус
щипка анасон
сушен девисил

Добре би било да се сложат и скариди, но аз нямах



Начин на приготвяне на супата:

В голяма тенджера се нагрява олио на умерен към силен котлон. Добавя се лукът и се сотира 4-5 минути като се разбърква често. Добавя се чесънът и се разбърква няколко секунди докато отдели аромата си, след това се добавят морковите и доматите. Изсипват се и картофите, бульона, мидите, и рибата, двата вида, и подправките.

Вари се на умерен котлон до готовност на картофите,те стават най-бавно.

Сервира се гореща, но в работата ядох и студена, по неволя и беше добра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар