вторник, 4 април 2023 г.

Риба тон под шуба



Приготвяла съм много пъти класическата руска салата сельодка под шуба, не знам защо нямам рецепта в блога си. Има много рецепти в интернет за нея, и повечето не се различават особено. И този път това беше намерението ми - да приготвя салатата със сельодка, но се оказа,че закупената от Берьозка е престояла повече в хладилника, докато и дойде реда и срока на годност е изтекъл. Така се роди и тази рецепта.















Необходими продукти:
3- 4 картофа, предварително нарязани на дребни кубчета и сварени във солена вода, без да стават на каша.
2 стръка пресен лук, нарязан ситно
1 консерва филе риба тон в зехтин
1 глава червено цвекло, сварено цяло и половината нарязано на дребни кубчета и посолено, другата половина настъргано
3 сварени яйца
2 моркова, сварени в солена вода и нарязани на дребни кубчета
2 броя
лимон
майонеза
черен пипер


Начин на приготвяне:
В чиния поставям ринг за торта. Най-отдолу слагам настърганите картофи, овкусявам леко с черен пипер и лимонов сок. След това слагам нарязания на ситно лук, а върху него нарязаните моркови, изстисквам леко майонеза (ползвам такава в пликче, пак от Берьозка, но може и друга, с лъжица. Идва ред на червеното цвекло, половината от него, нарязано. Следва рибата, а отгоре останалото настъргано цвекло, след като е разбъркано с майонезата. Накрая настъргвам жълтъците, а върху тях белтъците на яйцата.
Така подредената салата оставям за няколко часа, или цяла нощ в хладилника. Преди сервиране махам ринга. 
Разбира се можете да редите  пластовете на салатата, както решите, и да украсите по ваш вкус, моята този път си беше за ежедневно хапване и не съм се старала с украсата, освен че яйцата ми бяха малко, да покрият добре.

Не на последно място - оригинала със сельодка си е естествено по-добър, но и това е начин да спасите положението, като мен, а е и по-бюджетно.


2 коментара:

  1. Класика в руската кухня.Тук малко по - различна с риба тон, но чудесна на външен вид.
    Поздрави Веси !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все са вкусни тези редени салатки, с каквото и да се, но за красива - не, така наързо я спретнах, като в час по трудово обучение:)

      Изтриване