събота, 4 декември 2021 г.

Грузинска кухня - супа Харчо

 Съботната ми супа.

Правила съм тази супа преди много години, когато сайта на "Гответе с мен" беше едно голямо семейство, на което и аз бях член. Тогава, бог да я прости, нашата приятелка ЕлиДраг (блога "Между триъгълника и черпака),  ходи на екскурзия в Грузия и ни донесе от там подаръци, на софийската група. Между тях и една опаковка хмели-сунели, подправка, за която чувах за първи път, и ни сподели рецепта за тази зимна, богата и питателна супа от телешко месо. Не съм записала рецептата, или по-скоро не я намирам. затова наскоро сещайки се за супичката в студеното време, потърсих и попаднах на рецепта на Пейч, на когото се доверявам абсолютно, и си набавих продуктите. Рецептите са различни и със сигурност в приготвената от мен преди години не съм слагала орехи и сливов сос, макар Иван да твърди, че без тях не може. Сливов сос и сега не се сетих да купя от Берьозката, но замених с домашен конфитюр от сини сливи, като пропуснах захарта от рецептата. Ще напиша оригинала, както е правил Иван, всичко друго съм спазила.

Еми не мога да ги снимам тези супи, особено с телефона, така че да усетите колко са апетитни.




Необходими продукти:
800 г говеждо месо с кокал (аз сложих обрязана плешка от младо телешко и ребърца)
3 с.л. олио
1+1 глави лук, 
1 к.ч. ориз, 
100 г орехи счукани на дребно
1+1 малки моркова 
2 картофа
1 малък домат 
1/3 ч.л. захар (пропуснах) 
1 ч.л. подправка хмели сунели
 ½ глава чесън
2 ч.л. грузински сливов сос Ткемали (при мен домешен сливов мармалад, лек киселичък)
1 ч.л. червен пипер 
1/3 ч.л. черен пипер 
 1 с.л. пресен магданоз /кориандър/ (аз сложих и двете подправки, имам във фризера кориандър)
 3-4 дафинови листа
 4-5 зърна чер пипер
 сол на вкус
по желание лют пипер



Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме месото. Заливаме с 2.5 литра студена вода, слагаме нарязана на четири глава лук, един цял морков, 4-5 зърна чер пипер и 2-3 дафинови листа. Варим в тенджерата под налягане 50 минути. Прецеждаме, зеленчуците изхвърляме, месото нарязваме на дребни парчета и запазваме бульона.
Настъргваме домата и моркова на едро ренде. Картофите нарязваме на малки кубчета,  лука също. В загрято олио, запържваме лука и червения пипер, прибавяме  домата, половината чесън, пресован. Когато се сгъстят доматите, слагаме настъргания морков и сливовият сос, при мен мармалад.. Бъркаме енергично 2-3 мин. и изсипваме всичко в тенджерата при врящите на умерен огън бульон и месо. Следва почистения и измит ориз и нарязаните картофи. Варим 20 минути. Добавяме счуканите орехи, подправката хмели сунели, солта, черният пипер, еден дафинов лист и оставяме да се вари още 10 минути.След като супата е готова, прибавяме останалата част от чесънът, счукан. Оставяме готовата супа захлупена на изключения котлон. При сервиране поръсваме с пресен накълцан магданоз /кориандър/. Можем да добавим и лют червен пипер.










2 коментара:

  1. Защо казваш че не можеш да снимаш супите? Виж как апетитно изглежда. Чак тук й усетих аромата.
    Благодаря за доверието! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знач защо, но не си ги харесвам, но благодаря за одобрението, и рецептата!

      Изтриване