понеделник, 6 декември 2021 г.

По традиция - шарана за 2021 г.

Пълнения шаран си е традиция, нищо, че го хапвам сама, гледам обаче да е по различна рецепта, с  различни пълнежи. Тази година се доверих на Дарето и се получи добре, хареса ми.


Необходими продукти:

един шаран, около 1 кг
сол на вкус за обтриване
50 мл олио
1 голяма гъба портобело, или няколко пучурки
1/3  ч.ч. счукани орехи
2 кисели краставички
1 голяма глава червен лук
черен пипер
сол за пълнежа
резени лимон за отгоре



Начин на приготвяне:
Шаранът се измива ( моят беше почистен), отцежда се и се поръсва отвътре и отвън със сол. Оставих в хладилник докато приготвя плънката.
Загрява се мазнината и се задушава нарязаният на лук, добавят се гъбите на кубчета, задушава се, накрая се добавят ореховите ядки, разбърква се и сместа се маха от котлона. Добавят се нарязани на кубчета кисели краставички.
Плънката се подправя със сол и пипер.Пълни се шаранът и се "зашива" с клечки за зъби. Ако остане плънка се изсипва в тавата около шарана.
Добавя се малко вода, около 150 мл. Тавата се покрива с фолио и шаранът се слага въф фурната  на 200 градуса и се пече около час. Приготвих го вчера вечерта, а днес след работа, махнах фолиото, подредих лимонови резени и запекох за още 20-30 минути, до хубава препечена коричка, че даже препекох.

Нямах никакво време за украси, направо на масата.

4 коментара:

  1. Веси,
    хубав става шарана когато е прясна рибата.Обикновено всяка година правим шаран, но и друга риба каквато намерим стига да е прясна.
    Твоят шаран изглежда прекрасно ! Честито на всички именници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз обичам шаран и задължително си правя, останалите не го ядат.

      Изтриване