четвъртък, 11 ноември 2021 г.

Торта Вселена за днешния #Юбилей!#


Юбилей - 30! Макар и в условия на продължаваща пандемия, все пак трябва да се отбележи подобаващо! От мен приноса ще е тортата, разбира се! 
Който ме познава, знае, че винаги влагам символика в тортите си. И днес така!
Вселената, или Космоса са символ на безграничност, на безкрайност, на свобода, но също така ни напомня, колко мънички сме всички ние в този безкрай и как понякога трябва да се смирим с това, което ни се случва.


Нека тази торта, направена от мен с цялата ми Любов, носи на детето ми увереност, че възможностите човек да бъде щастлив и успешен са безгранични! Всеки сам обаче търси и намира себе си в него! Нека носи вярата, че човек, искайки нещо много силно, само тогава го постига. Че е много трудно в тази вселена, която побира всичко и всички ни, да съумееш да намериш себе си, и себеподобните си, но си струва всяко усилие, и дори така е по-сладко!

Нека бъде символ на безграничната Любов, която можем да дадем и да получим! Нека винаги напомня и за безграничната родителска любов, която никога не се губи. Защото колкото и да е силен даден човек, колкото и възрастен и самостоятелен да е, винаги има нужда, в добро и лошо, да знае, че има на кого да се облегне, без никога да бъде предаден! Защото Вселената е отредила да бъдем родители и тази връзка да бъде жива винаги, дори без да го съзнаваме!

Бъди жива и здрава, наша безценна скъпоценност!

Бъди най-щастливата във вселената! Помня, как в труден момент ни каза "един ден ще бъда много щастлива"...Аз вярвам и се моля всеки ден именно за това! Знам също, от мъдростта на годините, че човек трябва всеки ден да намира мъничко щастие, в каквото и да е, да не пропуска да се усмихне - на животно, тревичка, снежинка, облаче или близък човек. Така ден след ден, ние се учим на щастието, и ако нещо не ни достига, нашата благодарност за даденото ще доведи при нас всичко желано, което наистина има стойност!

Не се страхувай от нищо, скъпо дете, защото нищо лошо не е завинаги, то е само, за да ни научи как можем да бъдем още по-щастливи!

Честит Юбилей мое (боже, колко пораснало) момиче!

Знам, че знаеш, че си центъра на нашата Вселена, и това ти тежи! Да, тежка е тази корона, но така ни е дадено да бъде! Знам, че знаеш колко те обичаме, и че заради теб можем да се опитаме да променим света, да променим дори и себе си. Ти си най-прекрасното нещо, което ни се е случило преди 30 години, и което ни се случва до днес.Защото беше най-прелестното дете, толкова красиво, умно, мило и различно. Защото порасна ослепителна жена - с красота, ум и душа, толкова ярки и забележителни, като най бляскавия самороден диамант. това си ти за нас - такава вътрешна гордост нося в сърцето си.

Аз, като майка се опитвах да ти давам най-доброто, което можах, да се грижа за живота и здравето ти, докато беше дете! Грижи се и ти добре за тях, и за щастието си, защото никой друг освен теб не може да го направи по-добре!

Бъди жива, здрава и щастлива! И нека Вярата, Надеждата и Любовта бъдат винаги част от живота ти!

















































За основна рецепта за празничната торта, след дълго обмисляне избрах тази, на вълшебницата Таня Донева. Блата и основния крем са по нея, а крема за измазване и идеята за украсата - от руски клипчета във Ютуб.



Шоколадов блат Шифон:
5 големи яйца - моите бяха малки и сложих 6
200 гр захар
100 гр прясно мляко
75 гр слънчогледово олио
160 гр брашно
30 гр натурално какао
10 гр бакпулвер



Приготвяне:
Всички продукти са на стайна температура.Разбих яйцата и захарта. до гъста лъскава смес, около 10 минути. Млякото и растителното масло прибавих внимателно към разбитите яйца, бъркайки със силиковова шпатула. ⠀

В отделна купа смесих брашното, бакпулвера и какаото. Пресях ги върху течните продукти и много внимателно отдолу нагоре разбърках сместа, само докато всичко се смеси равномерно.
Изпекох блата във форма 22 см, във фурна предварително загрята до 170°С, за 35-40 минути.
След изпичане и изстиване на блата го разрязах на три платки.

Захарен сироп:
2 чаени чаши вода
1 и 1/4 чаени чаши захар
ванилия, лимонов сок
есенция карамел

Приготвяне: 
Всички продукти се слагат на котлона и врят 5 минути.



Шоколадов крем:

200 гр масло, на стайна температура
100 гр пудра захар
1 ч л ванилов екстракт
500 г маскарпоне ( може и крема сирене)
80 г разтопен черен шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива с пудрата захар, много добре, около 5 минути. Прибавят се ванилията и маскарпонето, което трябва да е на стайна температура. Разбива се, само докато всичко се смеси и накрая се прибавя разтопения шоколад, като се бърка за секунди с миксера, само до обединявате, ако е нужно , се дообърква с шпатулата.

Маскарпонето е доста капризно и има лошото свойство от преразбиване да се пресече. Таня много детайлно обяснява, как може де се оправи крема, ако се пресече. При мен не се пресече, така че не съм се възползвала от идеята.



Крем за измазване:
125 гр захар
345 гр масло
138 гр бял шоколад
138 гр белтъци от яйца


Приготвяне:
Белтъците със захарта се разбиват на водна баня, добавя се маслото на стайна температура и стопения бял шоколад.

Допълнително е нужно:

Дулче де лече за пълнеж, по желание - пропуснах го, стори ми се, че ще се получи много сладка и тежка тортата с него.
бял фондан
оризови кори - китайски
бои - синя, лилава, тъмно синя, розова
златни захарни перли, златен ядлив прашец

Продукти:
Разтворих малко синя боя в малко вода в широка чиния или тавичка. Поставих оризовата кора вътре, докато омекне, за около минута-две. Извадих я върху набрана и намачкана кухненска хартия, така постъпих с още една кора, която обаче предварително срязах на две. Веднага поръсих със златни и бели перлички и звездички, както и с прашец и оставих да съхне - до другия ден, т.е. днес.

От фондана оформих топчета с различен размер, които оцветих с боите, да приличат на планети.

Сглобяване на тортата:
Сглобих се тортата, като поставих на подложка първия блат, сиропирах се с изстиналия сироп и намазвах с половината крем. Поставих втория блат, и процедирах по същия начин. Отгоре сложих третия блат, който само сиропирах. На мен ми остана половината сироп, бих направила по-малко количество. Тортата поставих в хладилника за една нощ. На другия ден, т.е. днес приготвих и разделих масления крем на пет и го боядисах в жълно, синьо, тъмно синьо, лилаво и една част оставих бяла. Измазах тортата. Пставих украсаха, направих и финални шрихи с перличките и прашеца.

Преди хапване е по-добре тортата да е на стайна температура, за да е още по-пълно удоволствието от шоколадовата наслада.Украсата е ядлива, но не е вкусна, така че отделете я.





2 коментара:

  1. Веси,
    радвам се за Вас.Нямам какво да добавя, ти толкова добре описваш всичко.Да е жива , здрава, благословена твоята дъщеря.Да знае,че има Божия Воля / най - доброто за нея / и да търси не Своята Воля, а Божията т.е. каквото Бог е определил за нея това да и се случи.Тогава човек е щастлив.Когато питат една известна руска певица Олга Кормухина какво е щастието за нея тя отговаря така : Щастието е да изпълняваш Волята Божия.Това пожелавам на твоята дъщеря - да търси Волята Божия и да я изпълнява.Когато тази Воля се изпълнява тогава човек е истински щастлив.
    Бъдете здрави, мир, любов и благодат във Вашето семейство !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията и за мъдрите думи, Елена!

      Изтриване