петък, 10 септември 2021 г.

Торта "Нежен шоколадов сън" и нашите 32 години от сватбения ден

Няма да съм аз, ако няма торта за празника (всъщност за всеки празник).
Тате все твърдеше, докато бях дете, че не мога да нося по две дини под една мишница. Особено, когато трябваше "да ме даде" на зетя, а аз бях още студентка. Но аз от тогава, та до днес не само се опитвам, но и нося, и по повече от две. Понякога е уморително, признавам, но пък що се отнася до приготвянето на торта - винаги намирам сили и вдъхновение. Все ми се иска да имам повече време за нещо по-така, за декориране, за снимки, а не в едната ръка ножа, в другата фотоапарата, докато нечия друга ръчичка се опитва да ми измъкне обекта на снимките. За лошата светлина няма да обяснявам, то се вижда. Едно е сигурно - влагам душа и сърце!
Та в резултат на откраднати минути снощи и днес, и на налични продукти, сглобих това лесно, но вкусно торте!
Живот и здраве си желаем, и нека всички близки са така, и щастливи!
И все повече си мисля, че Смисъла в този объркан свят сега, повече от всякога са Любовта, Семейството,и Децата!








За торта с диаметър 24 см:
Почти половин пакет бишкоти, от големите, или 2 по-малки пакетчета
400 мл готварска сметана 30 %
2/3 ч.ч. захар
250 мл прясно мляко
4 листа желатин – за 500 мл течност
1опаковка крем "Оле" шоколад
200 гр млечен шоколад

за украса:
100 гр бял шоколад
боровинки


Приготвяне:
Наредих бишкотите в тортена форма.
Загрях сметаната, захарта и млякото. Докато се затоплят, сложих желатина в около 50 мл студена вода, да се поразтопи. Преди да кипне сметаново-млечната смес добавих желатина, бъркайки, а след него и шоколада, като отместих от котлона. Бърках, докато се смесят добре, за по-еднородна смес прецедих през цедка. Оставих да се охлади, а после и в хладилника, леко да стегне. Аз се притесних, че няма да имам време да се сгъсти добре, преди за залея бишкотите, затова добавих в охладената вече течност и едни крем без варене, шоколад. Разбих с миксер и леко по-гъст, изсипах върху основата и прибрах в хладилника. На другата вечер, т.е. днес имах вече чудесна стабилна торта. Извадих от формата, настъргах отгоре бял шоколад и нахвърлях налични в момента боровинки, идеята ми бе за малини, но не успях да купя днес.
Много нежен вкус, тортата е креместа, топи се в устата, и не е тежка, макар да си е наситено шоколадова.

 












6 коментара:

  1. Честита годишнина, Веси! Много здраве и любов в семейството пожелавам и още повече незабравими и сладки моменти!
    Тортата и с наличните продукти е много апетитна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Светле! И на теб да се връщан пожеланията!

      Изтриване
  2. Веси,
    прекрасна и много вкусна е надявам се и тази твоя торта.Честита годишнина, много щастливи моменти още да има в твоя живот.Наистина света е объркан, но винаги е било така.Важно е разбирателството, мира и истинското разбиране в семейството.
    Бъдете здрави и благословени и нека да видим и още твои креативни и интересни готвярски рецепти !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тортата наистина се получи много вкусна и креместа, а е толкова лесна за направа. Благодарим за пожеланията!

      Изтриване
  3. Чудна торта за прекрасен празник! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване