четвъртък, 26 август 2021 г.

Зелените домати на Ваня Джорджевич


Помните ли, навремето така нашите майки и баби са записвали рецептите - на името на съседката, колежката, приятелката, дори аз имам от млади години - крем "Марина", баница "Любка", торта "Павлинка". Така и тези доматки, е сложих им едно "на"...Ванчето

Ако ви се намират останали недоузрели домати от градината, най-добре, аз миналата година с купени ги правих.



Продукти :

1,5 кг зелени домати 
3 червени чушки 
1 глава чесън
3 глави кромид лук
1 връзка магданоз 
1/2 връзка целина
1 люта чушка, непременно я сложете, по-пикантно е.
Чер пипер на зърна
1 с. л. сол 
3 с. л. захар 
100 мл оцет 9%  или 150 мл оцет 6% 
100 мл олио 





Приготвяне :

Измийте доматите и ги нарежете в голям съд.
В блендер сложете почистените чушки, скилидки чесън, магданоз и целина. Не трябва да се смилат на пюре, а да останат на по-едро. Добавете тази смес към доматите. Добавете и нарязания лук на полумесеци, сол, захар, зърна чер пипер, оцет и олио. Объркайте и оставете 3 часа да престои в покрит съд. След това напълнете в буркани, разпределете и останалата течност. Затворете и варете, 3-4 минути след завиране на водата, само за капачката. 
Съхранявайте на тъмно и хладно. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар