сряда, 25 август 2021 г.

Лютеницата на колежката

Мама много правеше лютеница до преди година, две, по възможно най-трудния начин, с изпаряване на домати, печене на чушки и т.н. Вече не и се занимава. Опитвала е и бързи рецепти, но не ги одобрявахме.

Аз не бях правила до миналата година. Тогава направих по тази мързелива. Всъщност рецептата ми даде една колежка, но се оказа, че и я е дала друга, пък тя била на майка й или свекърва й..., така или иначе по нейно желание не пиша името й.

Но лютеницата много ни допадна, направих една доза и я изядохме бързо. Тази година пак ще правя, живот и здраве. Едва сега сколасах да напиша рецепта, снимки и т.н. Не го ли направя веднага, после се забатачва и отлежава с години.


Необходими продукти:

2 кг червени чушки
1 кг патладжан
1 кг моркови
3 кг домати
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. сол
1/3 ч.ч. оцет 6 процента
1 ч.ч. олио
чесън
магданоз

 



Начин на приготвяне:
Патладжана се бели и нарязва на кубчета, посолява се и престоява около час. Измива се и се изсипва в тавата. Към него се прибавят нарязаните и почистени  колелца моркови и чушките, а след това и настърганите домати. Добавятт се и всички подправки. Пече се около два часа до гъста смес, пасира се, насипва се в сухи бурканчета, които се кипват за няколко минути.
 






и 2021 партида 









Няма коментари:

Публикуване на коментар