петък, 17 април 2020 г.

Торта "Великденско гнездо"Разпети петък е. Ден преди Великден. Ден на страдание, но и ден преди Възкресението, което да донесе на света още повече вяра, надежда и любов!
Но и ден, в който "нашето момче" има рожден ден.
Тази година празнуване с веселба няма да има, причини да искаш, сещам се за поне три, две от които са ви известни.
Но ден, който не може да не бъде отбелязан.
И затова при всички мерки за сигурност и минимално пипане на продуктите направих тази тортичка за него, нямаше начин да пропусна, всяка година, от поне десет назад му правя.
Напоследък ще се влюбя в лесните, бързи и непретенциозни рецепти, направени като на шега, за малко време и с не много продукти.
Както знаете, обичам символиката в тортите, които правя, винаги намирам какво да вложа. Така и тук, много символи, много наричания, всичките от все сърце!
Казвала съм и друг път, че Стефан означава венец, за това и направих този венец от клонки, събирани търпеливо от птичките, и превърнали се в гнездо - с мъдрост, с воля, с трудности, с любов - съграждане, надграждане, живот!
Надявам се тортичката да има хрупкавост, да има сладост, да има твърдост, нотка горчивина, цветност, красота и пълнота!Необходимите продукти:
Около 300 гр суров кадаиф( аз от известно време, почти винаги имам във фризера.)
50 гр масло
200 грама течна подсладена сметана
2-3 супени лъжици гъсто кисело мляко
1/2 пакет крем без варене (за сгъстяване, но можеше и без него)

100 гр черен шоколад, висок процент

марципан за яйцата (или фондан)
синя, зелена и жълта сладкарска боя на прах(само тези цветове имах)
Приготвяне:

Кадаифа се оставя да се размрази, разчепква се с две вилици, добавя се стопеното масло и отново внимателно се размесва. Върху хартия за печене, поставена в тава се оформя венеца.
Поставя се във фурната и се пече на 200 градуса до готовност,  става бързо. Охлажда се и се премества върху поднос. В случая аз сложих в тортена форма, за да мога да пренеса.
Разбива се течната сметана с миксер, добавя се киселото мляко и крема на прах и отново се разбива до стегнат крем, който с лъжица се разнася върху блата от кадаиф.
Стопява се шоколада на водна баня, излива се в пош или пликче, на което внимателно се срязва връхчето. Върху хартия за печене се правят небрежно клончетата от шоколад. Оставя се да стегне, за по-бързо може и в хладилника, върху поднос.
След като стегне шоколада, внимателно се отделя от хартията и се украсява върху крема.
От марципана се отделя подходящо количество за три яйчица. Всяко топче се размесва с боя и от него се оформя яйце.
Поставят се в средата и тортата е готова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар