понеделник, 13 април 2020 г.

Торта Цвете

Ето я и рецептата разделих публикацията на две части, защото нямах време вчера да опиша приготовлението.

У дома, друго и има и няма, но шоколад - винаги. Преди началото на извънредното положение нямах и пакет брашно или литър олио, после позаредихме по пакет два, но шоколад да искаш.
Само сметаната купихме вчера, другите продукти бяха налични. Тортата е пълна импровизация с тях.



Необходими продукти:

1 пакет бисквитки "Амарети" от италианската седмица на Лидл - много често ги ползвам за блат

за крема:
200 мл сладкарска сметана
100 гр черен шоколад
100 гр млечен шоколад
200 мл нахутена вода
50 гр кафява пудра захар

за ганаша
200 мл сладкарска сметана
150 гр черен шоколад

шоколадов чипс за украса - готов
перлена захар в бяло и червено



Приготвяне:
Нареждат се цели бисквиткоте в тортен ринг, поставен върху поднос.
Загрява се сметаната и малко преди завирането и се добавя натрошения шоколад. Оставя се за минута, след което се разбърква енергично до хомогенност. Оставя се да се охлади в хладилника. През това време с миксер, на най-високата скорост се разбива водата от нахута, заедно с пудрата захар, около 15 минути, до хубава пяна. Шоколадовата смес се изважда от хладилника, разбива се с миксера и после се добавя внимателно нахутената пяна. Малко е необичайно да добавя тази пяна тук, тъй като в друга ситуация бих ползвала за веган десерт. В случая обаче я имах от предния ден, когато правихме хумус и трябваше да я оползотворя. Чудесно олекоти и придаде въздушност на крема, превръщайки го в мус.



Излива се половината крем върху бисквитките и отгоре се нарежда втоли ред от тях, следва останалия крем. Прибира се в хладилника докато стегне.
През това време се загрява сметаната за ганаша и по същия начин, преди завирането и се добавя натрошения шоколад. Разбърква се до лъскава смес с лъжица, изважда се тортата от хладилника и се излива отгоре ганаша. Отново се прибира да стегне. Изважда се и се украсява с чипса от шоколад, аз избрах да направя цвете, в средата му поръсих с перлена захар в бяло и червено, за тичинки.




Направата на тортата е много лесна и отнема не повече от 2-3 часа, заедно със стоенето в хладилника.
Може би поради факта, че почти месец не бях употребявала захар, ми се стори доста сладка така, ако не обичате прекалено сладко и се доверите да я направите ползвайте неподсладена сметана.





2 коментара: