понеделник, 12 август 2019 г.

Лозови сарми и дваж по-вкусните им сестри - цвеклови сарми!


Обожавам ги тези сармички, да знаете, ама толкова са ми вкусни, че не мога да се спра:) В селото на баба и дядо няма лозови насаждения, особено пък преди години, сега пак разни сортове понасадиха хората в дворовете, дали раждат не знам, но листа пускат. Та моята баба навремето правеше сарми с листата от цвекло. Така ги правя и аз сега и са ми много по-вкусни и крехки от лозовите. Въобще листата на цвеклото имат един особен, много приятен вкус, и аз ги ползвам за всичко, където има зеленко. Ако не сте опитвали - направете си непременно, няма да съжалявате!






Необходими продукти:

600 гр кайма
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
олио
червен пипер
черен пипер
универсална подправка
чубрица
джоджен






Приготвяне:

В олиото запържвам ориза докато стане прозрачен, добавям нарязания лук и настъргания морков, разбърквам няколко пъти и добавям каймата. Веднага започвам да я раздробявам с уреда за мачкане на картофи, ако е необходимо - добавям вода, или размивам предварително каймата, ако е по-суха, за да не стои на бучки после. Та преди, или след каймата добавям общо около 1 ч.ч. вода, след като всичко е хомогенно оставям на котлона да къкри до изпаряване на течността, като добавям пиперите и подправките, също и сол, ако не е достатъчно от подправката или самата кайма.
Свалям от котлона и оставям настрани да се охлади. През това време махам дебелата жилка на цвеклото и а половин минута го пускам в МВ да омекне леко. Завивам сармичките и ги нареждам плътно в тенджера, като на дъното съм сипала отново малко олио. Върху тях слагам плитка, но широка чиния, наливам вода, подсолена, да ги покрие добре и слагам на котлона на най-високата степен, при мен 6. След като заври веднага намалявам на 3 ли дори 2 и оставям захлупено до готовност. След половин час може да проверите. Дръпвам настрани и оставям отново захлупени, да се задушат. Поднасям с кисело мляко, но може де си направите и бял сос, доматен също.
В плънката също може да се сложи домат, но аз лично не слагам.





И малко по-стари снимки:








5 коментара:

  1. Веси,
    листата от цвеклото ги използвам и за песто , и в салати, за сармички и други постни ястия.Чудесни са и много, много вкусни.Чудна е и твоята рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Весе, и аз еспериментирам с разни листа да правя сарми, най-любими са ми с левурда. Обаче днес купих огромни листа манголд и смятам да пробвам, попадам на твоята публикация, че те май са подобни като зелении. сигурно ще стане!
    поздрави с много усмивки
    Мария Пепелджийска

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ми е драго, че ми гостуваш, Мария! Аз с удоволствие си вра носа в твоя блог, макар да не съм постоянна с коментарите, не за друго, а защото ме оставяш обикновено без думи!
      Не съм опитвала с левурда, ще опитам, но едва ли има по това време. А цвекловите листа препоръчвам за всичко, където има зеленина. Магнолд не съм опитвала, но мисля, че са подобни, поне по снимките.
      Поздрави и за теб най-сърдечни!

      Изтриване