неделя, 17 февруари 2019 г.

Печен боб "биволяр" със свински крачета


Както се казва "приятелите на децата са и наши приятели", та така и с Александър. Той отново е виновника за тази страшна вкусотия. Снабдява ни за пореден път с чистички и пресни крачета и за да не се повтарям с пачата, тлаченката и запечени, реших да направя нещо друго този път. 
Тук да спомена и Пепчо, защото от нея бях чувала за тази рецепта, макар, че в случая не я търсих дори, а си направих по мой начин.
Мъжа ми, който си е по принцип почитател и на боба, и на крачетата, като опита това ястие и блажено рече "не може ли да ядем само това". Отговорих му, че сериозно, ако речем, може да изкараме зимата, защото и с крачета е пълно във фризера, и с боб мама ни е заредила. Може да не пазаруваме, дето се вика,  ще спестим за морето:)) 
Пиша тези глупости не за друго, а за да ви покажа колко, ама наистина колко е вкусен този бобец. 
Навремето моята баба на село го садеше, мама е съхранила семето и сега тя го сади, или по-точно тате. Баба го наричаше "биволяр", много е вкусен, като масло е, с незабележима, фина обвивка!

Продукти:
300 гр едър боб, Биволяр (от Самоковския край), суров
2 крачета
1 стрък праз
2-3 с.л.  печено брашно
1 морков
сол
олио
пушен пипер
джоджен








Приготвяне:
Боба се накисва от предната вечер в студена вода. На следващия ден водата се изхвърля, налива се нова, студена вода и струйка олио и се слага да се вари. След завирането, котлона се намалява и се оставя да ври, докато се свари. Около час след завирането, задължително се добавя сол, иначе боба остава безвкусен, ако се посоли накрая. Може да се разбере лесно кога боба е сварен, като се извадят няколко зрънца в лъжица, и се духне,  ако кожицата се напука, боба е сварен, разбира се може да опитате и със смачкване или отхапване. 
Отделно се сваряват крачетата, при мен бяха сварени предварително в по-голямо количество, обезкостени и замразени. При варенето също се добавя сол на вкус.
Задушават се нарязания праз и морков в олио и 2-3 с.л. вода, до изпаряването и, добавя се пипера и веднага се налива от бульона, където са се варили крачетата. Препича се в чист тиган брашното, до бледо кафяво, охлажда се и се размива също в малко бульон.
Боба се отцежда от водата, поставя се в дълбока тавичка, върху него се изсипват обезкостеното месо, запръжката и размитото брашно и джоджен. Разбърква се, добавя се още от бульона, до средата на ястието или до желана гъстота. Тавата се слага във фурната и се готви на 220 градуса до приятно запичане и сгъстяване на ястието. Поднася се с туршия и/или чаша айрян! 
Много, много вкусно ни беше!

На следващия ден, от престоя боба малко се сгъстява.




8 коментара:

  1. Бобът се сгъстява от колагена в крачетата :) Хапвай, Весе, щом имаш и толкова крачета - колагенът е много полезен за нас на тази :) възраст.
    А боб с крачета о-б-о-ж-а-в-а-м!
    Блазе ти! скоро не съм правила :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, Веси, КЛАСИКА! Страхотно ястие, благодаря за него! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    подобно ястие не би ми хрумнало да направя.Но изглежда чудесно съдейки по снимките.Надявам се,че е много, много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепчо е виновна, нейна е идеяга, макар изпълнението да си е мое:) Много вкусно!

      Изтриване
  4. Леле!!! Разбираш, че наистина си изкушил някого, когато на закуска му се прияде боб с крачета, ето това е. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване