събота, 2 февруари 2019 г.

Пържените тиквички на Жоро

Рядко пържа тиквички през зимата, правя го обикновено, когато им е сезона. Напоследък и рядко пържа, заради проблемите ми със стомаха, но имаше чудесни тиквички в Кауфланд и реших да купя и изпържа.  
Тогава се сетих, че не съм представяла в блога рецепта. Ще кажете - че кой не знае как се пържат тиквички? Е, уверявам ви, че и аз си мислех, че знам, допреди десетина години, когато Жоро Бордовски, вечна му памет, ми показа неговия начин за пържене. Уж същия почти, като моя, и обичайния, но резултата е коренно различен - винаги хрупкави, не поемащи олио и съответно не така мазни тиквички, без никакво пръскане, без смяна на олиото, заради загаряне, и доста бързи. Уверете се.



Продукти:
1 кг тиквички, или колкото искате
олио, около един пръст или 1,5 см в тигана
сол
брашно за овалване







Приготвяне:
Ще ви кажа как пържех преди тиквичките, а предполагам и повечето от вас. Нарязвам ги, посолявам и сипвам олиото да загрее. Овалвам парчето тиквичка в брашно и веднага слагам в тигана, така, докато напълня съда. Резултата - олиото пръска и след два тигана е почерняло и загоряло от падналото брашно, тиквичката изваждам подгизнала с олио, а олиото сякаш изчезва и сменяш с ново, и ново, около теб е "кочина", ръцете си миеш през две минути, омазани с брашно и т.н., а през това време нещо загаря, колкото и да бързаш.

И новият начин:
Тиквичките се измиват и нарязват, аз предпочитам на две и  надълго нарязани, а не на кръгчета. Дебелината е 5-6-7 мм. Посоляват се и се разбъркват добре. Оставят се 10 минути да си пуснат течността и да поемат сол. Отцеждат се добре, но без да се подсушават. В дълбока чиния се сипва брашно и се добавя малко сол, ако не добавите става безвкусна панировката. Всяко парче се овалва в брашното и се поставя върху табла или тава. Така се овалват всички парчета, като се нареждат керемидообразно на таблата. Може и да не се застъпват, но заема доста място, ще ви трябват повече табли.
Така се оставят тиквичките също 10 минути. Измивате се, избърсвате поръсеното брашно. През това време брашното е попило в тиквичките и е образувало филм. Загрява се олиото и се намалява котлона, при мен на 4, от 6 степени. С щипка се поставят внимателно тиквичките, след 2-3 минути се обръщат и след още 2-3 се изваждат, когато са придобили златист цвят. По желание може да отцедите на хартия, но според мен не е нужно. 
Пърженето по този начин не е досадно. Най-бавно е овалването и изчакването.



Обичайно ги хапваме със сос от кисело мляко, копър и чесън, като долната стара  снимка, но този път без него, така ни се усладиха.


10 коментара:

  1. Весе, и на нас но се пощяха тези тиквички. Виждали сме в магазините, утре ще запретнем ръкави, Благодарим за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви харесат, Валя! Разнообразяват зимното меню с малко лятна свежест.

      Изтриване
  2. Веси, и аз избягвам пърженето. Жоро си беше енциклопедия и липсва на всички с опита и рецептите си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка, Жоро липсва и с рецептите, но на мен най-вече като приятел...и така, приготвяйки нещо по негова рецепта, ми става мило, спомени.

      Изтриване
  3. О, да, оттакто прочетох този начин на правене на тиквичките, все така и аз ги правя. Също и чудните му кашкавалени сандвичи. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тези, които го познаваха, ползват рецептите, но дано ги разпространим и сред онези, които не са имали шанса да ги видят и приготвят.

      Изтриване
  4. Много отдавна не съм пържила тиквички Веси.Но не ги соля, соля само панировката, в която ги овалвам.Така правя и с по - дребна риба.Интересен начин на пържене на тиквичките.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, ще ти хареса този начин. Колкото до соленето, ние си обичаме по-солено, иначе са ми безвкусни, въпрос на навик е явно.

      Изтриване
  5. Ох, така да ги обичам пържени :)

    ОтговорИзтриване