четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Зарезан

Наскоро у дома, сред книгите, открих една тъничка и невзрачна, незнайно от кога и от къде се е появила, представете си, цената и е била 40 стотинки. Книжката е със заглавие "Пръски от извора", а автор е Лозинка Йорданова. Авторката заслужава признателност, за желанието и умението и да съхрани и предаде на читателя магията на чисто българските народни обичаи и предания. Има чудесен разказ за честването на празника в село Пиргово, Русенско през далечната 1973 година, чуден разказ за минали времена, наситени с истински блага. Авторката дава своя благослов  на тези, които ще  запазят празника в най-чистия му образ, за да се слави трудолюбието на българина вовеки!
Как ми се иска и лозарството, и винарството, и съхраняването на обичаите да не останат само носталгичен спомен...
Наздраве, с чаша руйно червено вино, при мен уви, гарнирано с обилна доза лекарства. Май зимата трябва да се залага повече на чудодейната сила на гроздовия сок, като цяр, наместо изкуствени илачи.

И кратък откъс от книжката, попаднала ми точно навреме:

" Има легенда за змея и неговото подземно царство! За големи бъчви в змейовите подземия, пълни с чуден нектар, събран от най-узрелите гроздови зърна. За мома, която отвлякъл в палата си, та чезнела от мъка по своите близки и чакала да минат години, докато скъса железните си опинци, та да отиде при баща и майка на гости!...
Времето грижливо е скътало заедно с легендата и един поетичен празник, който възхвалява трудолюбието на нашия народ - обичаят Зарезан.
И до днес на този ден в ранни зори стопанката ще омеси прясна погача от най-чистото брашно. Ще опече най-тлъстата кокошка, ще изпроводи своя стопанин към полето - където са лозята, с благословия "на добър берекет"...
Там, сред лозето, ще се извършат обичаи за обилен гроздов плод. Първите късове от храната по традиция трябва да се хвърлят на змея пазител, защото, според легендите на Западна България, той пиел само гъсто и хубаво вино, което може " в кърпа да се носи" и е събрано от всички лози, от най-зрелите, най-черните, най-сладките зърна. На други места хапка месо слагат на лозата, която най-напред ще зарязват. Тя също е дар от змея стопанин."


4 коментара:

  1. Честит празник Веси, днес се празнува по стар стил, който е истинския.А тази книжка и аз я имам и много ми допада.Чудесна е и има толкова красота в нея, дано запазим традициите.Наред с виното, което всяка година правим си консервираме и натурален гроздов сок от ширата само за 5 минути при температура 70 градуса.През зимата този сок е истински еликсир.Рецептата я има в моя блог.
    Поздрави и честито на всички, които ще празниват днес !

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, благодаря! Днес у нас е троен празник:) Хе, не вярвах, че някой друг притежава тази книжка. Колкото до виното и ширата, няма от къде да се снабдим с грозде, пък и къде да приготвим, не сме и много по консумацията, но на празник по чаша купено, или подарено домашно отпиваме!

    ОтговорИзтриване
  3. Наздраве, Веси! И у дома празнуваме Зарезана, но влюбеното момиче признава Валентин😊. Каквото и да е, важното е да се обичаме всеки ден и да се наслаждаваме на малките моменти в живота! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пак късно отговарям, знаеш, такава съм...Сърдечно благодаря, да, важно е да се обичаме и да празнуваме всеки повод!

      Изтриване