Това са може би едни от първите истински козунаци, които приготвих навремето. Рецептата е много сполучлива и резултата е винаги чудесен. Когато придобиете опит ще може да импровизирате, смея да твърдя, че съм опитала вече безброй разновидности и вкусове и не спирам да търся нови! На по-странни, според дъщерята козунаци заложих и тази година, но искам да си запиша и тук тази рецепта! Снимките са стари.
Продукти:
2 яйца + 1 белтък(жълтъка за намазване)
1 ч.ч. прясно мляко леко затоплено
1/4 ч.ч. разтопено масло
1 с.л. ром
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
около 4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
настъргани кори от 1 лимон и 1 портокал
стафиди
орехи
локум
Приготвяне:
1/4 ч.ч. разтопено масло
1 с.л. ром
1 ч.ч. захар
1/2 ч.л. сол
около 4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
настъргани кори от 1 лимон и 1 портокал
стафиди
орехи
локум
Приготвяне:
Тестото може да омесите на ръка по стандартния начин - в брашното се прави кладенче и в него се добавят продуктите със стайна температура (без мазнината, нея добавяте постепенно след обединяване на продуктите в тесто), като маята може да активирате предварително с малко мляко и захар.
Аз напоследък меся повече в машината за хляб или една доза там и една меся едновременно на ръка, обикновено тази в машината става по-бързо.
Пускам машината с всички продукти (без мазнината) на програма за месене и втасване. Оставям част от брашното и добавям по малко, докато спре да лепне. Когато тестото стане на топка, която отскача пъргаво започвам да добавям мазнината по лъжица, до поемане. Като свърши цикъла за месене, спирам и пускам отново. Този път оставям докато омеси и втаса. Тестото трябва да е увеличило двойно обема си и да е на мехурчета.
Разделям тестото на 3 части, от които се получават три продълговати средни козунака или два по-големи.
Всяка част се деля на 3 части, които раздърпвам на омазнен плот на правоъгълници с дължина - дължината на формата.
Поръсвам с орехи, накиснати предварително стафиди в алкохол, по желание и локум и правя на рулца, които се усукват на фитили. Сплитам плитки и поставям в тавата, върху хартия за печене да втасват. Втасали намазвам с жълтъка, разбит с малко прясно мляко и поръсвам обилно със захар. Слагам да се пекат в студена фурна и включвам на 180-190 градуса до придобиване на загар, за около 20-30 минути, пробвам с метален шиш, добре е да не се препича.
Христос Воскресе, Веси!
ОтговорИзтриванеЗдраве и благоденствие!
И моите първи козунаци бяха на Танита
и като за първи път, станах чудесни!
Воистина Воскресе, Дани!
ОтговорИзтриванеЖелая и в дома ти здраве да е!
Така е, безпогрешна е рецептата на Таня!
Запомнила съм, че всяка година правите страхотни козунаци, Весе!
ОтговорИзтриванеВ последните две, аз се доверявам на чудесната рецепта на Марианка.
Сърдечни поздрави, Светли и благословени Великденски празници!
Признавам, дори нескромно - козунаците са нещото, което винаги ми се получава добре:)
ИзтриванеРецептата на Марианка си е традиционна и същата, като на мама, но в други пропорции, правила съм и по двете, естествено с отличен резултат, ще трябва да си ги запиша и тук.
Обаче мен все ме сърбят ръцете за нещо по-шантаво:)
Веси,
ОтговорИзтриванеи аз имам една рецепта останала от моята баба.Всяка година традиционно използвам нейното тесто.И разнообразявам по различен начин.Твоите козунаци изглеждат страхотно затова записвам и тази рецепта.
Светли,благословени Великденски празници !
Аз пък всяка година все гледам да пробвам нова рецепта:), макар мамината да е също така успешна и класическа. Досега най-любимия ми козунак е с кокосово мляко в тестото и с шоколад и кокос.
ИзтриванеЛеле, Веси, разкошни са ти козунаците! Запазили красива форма, цвят... браво!
ОтговорИзтриванеОбичам да ги правя, но и да ги хапвам, приготвям ги с удоволствие и смея да твърдя нескромно, че ми се получават:))
Изтриване