неделя, 25 февруари 2018 г.

Портокалово кайсиев сладкиш

За да я има още много, много години една сравнително млада Любов!
И за приятелите, които може да не виждаме и чуваме всеки ден, но които носим в мислите и сърцето, и им желаем само най-доброто!
Честит празник на С и В, и нека сбъдват заедно мечтите си!



Наскоро в Алмонд, в близкия Кауфланд започнаха да продават кайсиеви ядки. Ех, как си припомних детството, мама и леля, която живее в Ахелой правеха компоти от праскови, кайсии. А ние чупехме костилките на кайсиите и хапваме вкусните ядки.

Та, опитах печените кайсиеви ядки на Алмонд и се оказаха страхотни, направо се пристрастих, дори повече ми харесват от бадемовите, а са два пъто по-евтини. Все си мислех, че са и много полезни, но се зачетох и в нета има разнопосочна информация, дори пише, че в големи количества може да са отровни, нещо в което се съмнявам, но както и да е. Закупих си и от суровите ядки и се чудех къде да ги вложа. И портокали (от Нова година, да толкова ядем плодове) се подмятаха, с поспаружена кора, но оказа се доста сочни.

Потърсих някаква рецепта и попаднах на една в Лакомник. Замених някои продукти, пропорции, и начин на приготвяне и се получи вариация на този турски бадемов сладкиш от тук.



Необходими продукти
4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени кайсиеви ядки
1 бакпулвер
1 ванилия
25 мл олио

За сиропа:
1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1 ч.ч. захар
настъркана  кора



Начин на приготвянe:
Разбиваме яйцата. Прибавяме последователно брашното с бакпулвера, смлените кайсиеви ядки, ванилията и олиото при непрекъснато бъркане. Изсипваме сместа в намазана с мазнина тава. Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Слагаме сиропа от захарта и сока да заври. Добавяме  и корите на портокала. Сваляме сиропа от котлона и изливаме равномерно върху изпечения сладкиш.

5 коментара:

  1. Страхотен сладкиш, Весе,
    изглежда много фин, ароматен и така сочен...
    Благодаря за страхотната рецепта,
    а днес 1 март и по-специално:
    Честита Баба Марта!
    Много Здраве, радост и късмет, усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка!
      Прекрасен месец и за теб!

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Ахелой? Има ли морска кръв във вените ти? Не съм луд фен на морето, но съдбата ме срещна с прекрасни морски хора/вкл. и ММ :))/
    Жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като се замисля, май вместо кръв във вените си имам морска вода, или както се шегувам - "пъпа ми е хвърлен" на морето - обожавам го!
      Но в действителност - не - софианка съм си, и корените и цялата ми рода са си от софийско, само едната сестра на мама е омъжена в Ахелой, та голяма част от летата сме гостували там.
      Мога да призная обаче, че морските хора са друга категория, някак по-широкоскроени от нас тук, уви!

      Изтриване