понеделник, 26 февруари 2018 г.

Най-вкусните тиквички с ориз

Мека, мека ама ми омръзна тая зима. На всичко отгоре синозита ме почна и не спира, въпреки, че ходя напоследък опакована, като космонавт. Омръзнаха ми и зимните ястия.
Купих тиквички да пържа, но постояха ден, два и леко загубиха свежест, пък и мъжО рече, че това се яде лятото, намръщи се и на намерението ми да приготвя тиквички с ориз, но пък после си облиза пръстите. Ако не вярвате, опитайте.


Продукти:
4 - 5 средни тиквички
1 ч.ч. ориз - ползвам ризон на Крина
300 мл млени домати
една шепа сушен зелен лук (него си суших лятото сама)
1 с.л. замразен копър
олио
масло
универсална подправка



Приготвяне:
Нарязваме тиквичките на зарчета и ги поставяме в тава (най-добре кален съд), наливаме доматите и 1 ч.ч. вода и задушаваме във фурната. През това време запържваме ориза в олиото до стъклен, добавяме 1 ч.ч. вода, сушения лук, копъра, маслото и универсална подправка 2 с.л. Оставяме да поеме водата.
Ако тиквичките са поомекнали добавяме към тях ориза и още една ч.ч. вода, ако е необходимо и сол. Запичаме, но да не стане сух ориза, а сочен.

4 коментара:

  1. Чудесни тиквички, Веси!
    И аз много ги обичам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    много сочни и апетитни тиквички.Чудесно предложение.Аз винаги замразявам тиквички на кубчета за тази цел.А зимата наистина е мека, но все пак си е зима.Така,че рецептата с тиквички си е подходяща и за този сезон.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесни се получиха, затова и записах точно рецептата, Ели!

      Изтриване