петък, 29 декември 2017 г.

Солена торта "Влюбени пингвини"



Този ден у дома е празничен - празнуват децата, а ние им се радваме и се опитваме да ги радваме. Мисля, че успяхме да им доставим и тази година хубави емоции. От както съществува блога публикувам и рецепта за торта или друго, което съм приготвила - 2014г. 2015г. 2016г., годините всъщност са доста повече, кога ли отлитнаха...
Пожеланията тази година оставихме сами да напишат на картичката, заедно с целите и мечтите, на самите тях се пада и отговорността да ги постигат и осъществяват. Оставихме ги и сами да изберат подаръка си. 
От 23 декември  насам се въртим само в кухнята, да не изброявам солените ястия, повечето традиционни тази година, мезета, салати, питки, баници. Наред с тях десертите - плодове - пресни и сушени, дребни сладки и домашни бонбони, два вида баклави, торта. Споделихме ги с приятели, съседи, колеги, и пак има. Чудех се как да приготвя още една торта, но пък празник без торта може ли? Е, имало начин - солена торта ще да е. Каква, каква...зимна ще трябва, да съчетая с останалите празници. И...както винаги идеята ме връхлита по късните часове и то внезапно - пингвини!!!
Пак има символика, обичам да има смисъл това, което приготвям.
Пингвините винаги са със своите партньори, те са много верни един на друг. Разделят се единствено, когато трябва да ловуват или са изправени пред екстремни условия.

Честит празник, скъпи деца!






 Солена торта "Влюбени пингвини"






 Продукти:
5 плоски питки  с диаметър около 20 см (от Лидл, на щанда със закуските)
200 гр фина извара от Лидл
200 гр Йогурт - пак от там
200 гр провансалска майонеза "Жирнов"
вегета
черен пипер
100 гр пушено филе
3 кисели краставички
3 сварени яйца
2 големи печени чушки червени
50 кашкавал
5-6  маслини
50 гр сирене
2 пакетчета желатин
2 ч.ч. пилешки бульон

за украса:
2-3 маслини
морков
4 топчета бейби моцарела
връхчетата на чушките





Приготвяне:
Първо разбърквам на ръка продуктите за крема - изварата, йогурта, майонезата, вегетата, черния пипер.
С част от бульона поръсвам върху питките и започвам да редя в тортен ринг. Питка, крем, пушено филе, питка, крем, настъргани кисели краставички, питка, крем, печени чушки, питка крем, настърган кашкавал, нарязани маслини, натрошения жълтък от яйцата.

Отгоре намазвам с крем, прибирам в хладилника да стегне. 
Докато стяга тортата приготвям желе - разтварям желатина в студена вода според указанията на пакетчето. Половината добавям в половината бульон и наливам в плоска тава, прибирам и него в хладилника. Другия желатин добавям в останалия бульон, оцветен със синя боя. Наливам в със с подходящ диаметър, същия, като тортата.
Тортата стяга бързо, откопчавам ринга и измазвам и страните. Имах идея да нарежа на парчета  прозрачния бульон и да облицовам с ледени блокчета отстрани, не се получи, затова надробих и сложих отвън около борда. Самия борд облепих със сняг - настърган белтък и настъргано сирене. Докато успея да снимам и той се втечни. Другия желиран слой - синия внимателно изваждам и слагам върху тортата - това трябва да е замръзналия океан, тук там поръсих със сняг - белтък и сирене. От маслините, бейби моцарелата и кръгчета морков направих пингвините, с помощта на клечки за зъби. Сложих им шапки от чушките. Знамето е от клечка за зъби и цветна хартия. 
Добавих и две снежни топки - пак от моцарелата, оваляна в белтъка.

Получи се много симпатична тортичка!
















3 коментара:

  1. Веси,
    аз съм любител повече на солените торти, а тази наистина е впечатляваща.Пингвините са чудесен избор, скоро гледах филм за тях.Мъжкият не приема храна и отглежда малкото докато женската накрая се завръща и си сменят местата.Мъжкият така губи голяма част от теглото си.Каква привързаност и жертвоготовност при отглеждане на поколение.Така,че желая на твоите влюбени дълги години мир, разбирателство и любов.Честити и мирни, благословени и уютни празнични дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зетя чак малко преди да опита осъзна, че тортата е солена, беше много учуден:))
      И аз обичам солени торти, сладки също.
      Благодаря за хубавите пожелания.
      Има какво да научи човек и от животните, в това число и пингвините!

      Изтриване
  2. Много чаровна тортичка, Весе! Само съжалявам, че няма снимка в рзрез да видя цялата тази вкусотия и от вътре! Усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване