петък, 8 септември 2017 г.

Малка Богородица и питка с плънка

Тази питка е приготвена от моята дъщеря! Именно нея искам да пусна за днешния празник - малка Богородица!


На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. 
Жените отправят молитва за помощ към Богородица за раждането и отглеждането на децата си.
Затова нека я измолим с вяра в сърцата си, да чува молитвите ни, да закриля децата ни,за да са здрави, успешни и щастливи! 







Продукти:
около 1 кг брашно 
400 мл.пр. мляко 
3 яйца +1 жълтък за намазване
1 кубче мая или 2 пакетче суха 
125 гр масло 
щипка захар
1 ч.л. сол


Плънка:
колбас
кашкавал
чубрица
кисела краставичка
яйце 
сирене чедър


Приготвяне:

Продуктите са примерни, дъщерята действа на око и по интуиция. И признавам си - по-голяма майсторка от мен е в това отношение /и не само/. Да не говорим, че тя винаги меси на ръка, докато аз предпочитам помощника/машината/.
Та, замесва се тесто по стандартния начин, като първо се активира маята. Оставя се да втаса, накъсано на еднакви парчета.
Продуктите за плънката се нарязват и смесват /тук също може да се импровизира, според наличното/.
Взема се втасало парче, разтегля се в дланта, слага се лъжичка плънка и се завива старателно на топче, нарежда се в намазана с олио тава., Така едно до друго се нареждат всички топчета. Оставя се да втаса, намазват се топчетата с жълтъка и лъжица олио, поставя се в студена фурна, вкючва се на 200 градуса и се пече до приятен загар на питките. Може да опитате и с дървено шишче за готовността на тестото, да не лепи.






2 коментара:

  1. Веси,
    честитя ти празника с малко закъснение.Нека Св.Богородица закриля целия български православен народ и го пази.Благословена от Бога с външна красота и много добродетели тя е закрилница на семейството и чрез нея се сбъдват молитвите ни, защото тя ги измолва от Бога.Чудесна питка за празника !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Ели!
      Нека и вас закриля Богородица - да сте живи и здрави и ти и близките ти хора!

      Изтриване