четвъртък, 27 юли 2017 г.

Динени резенчета, но не за разхлаждане

Двуседмичната почивка свърши бързо, но пък беше пълноценна, хармонична и зареждаща, доволна съм, отпочинала и заредена с енергия. Но където и да ходи човек, колкото и да му е приятно, толкова уютно и прекрасно е да се завърне у дома, поне при мен е така.
Освен всичко дъщерята се беше погрижила и за къщата, и за животинките, и за вкусна храна, макар да се зарадвахме най-вече на децата, дори и за кратка раздяла ни липсваха.

Това лято времето е много непостоянно, днес у топло, утре вали, на други ден студ, вятър, пак жега, сякаш не помня друго такова лято...Не се оплаквам, научих се да приемам нещата такива, каквито са, нещо повече - да им се радвам. Дори двата дни с лошо време на морето не можаха да ме ядосат и успях да им се насладя с книжка в ръка в леглото, имах нужда и от това. Явно помъдрявам, макар да си оставам голямо дете, това доказва и следващата рецепта. 
Прибирайки се в София времето отново се оказа студено и ветровито, валежно. Затова днес ви предлагам типично летния плод, но не под ледената му форма, а в този не по.малко вкусен вариант:)

На вас и на себе си пожелавам спокоен и весел август, изпълнен с кулинарни и не само, пътешествия!




Продукти: 

1 яйце, 
150 гр масло, 
120 гр захар, 
1 ч.л. бакпулвер, 
щипка сол, 
2 ванилии 
265 гр брашно, 
шоколадови пръчици или маково семе за семчиците, червена и зелена сладкарска безвредна боя


Приготвяне:

Маслото е на стайна температура. Смесете го със захарта. Разбийте много добре на пухкав крем. Добавете яйцето, солта и ванилията и разбийте отново. Сложете и брашното, размесено с бакпулвера и замесете пластично тесто. Действайте бързо, тестото е маслено и бързо се отпуска. 
Полученото тесто разделете на 2 части. 
В едната част сложете няколко прашинки червена сладкарска боя на прах или 2-3 капки течна.
Размесете добре, докато се получи равномерен цвят. Ако е необходимо сложете още боя и пак размесете докато се получи желаната наситеност. Прибавяйте боята на части, първоначално цвета може да ви изглежда не много интензивен, но с размесването става по-наситен. Увийте червената топка в стреч фолио  и оставете в хладилника. 
Другата половина от тестото отново разделете на 2, като едната топка трябва да бъде маааалко по-голяма от другата. 
По-голямата топка тесто увийте в стреч фолио и приберете в хладилника при червената. 
Най-малката топка оцветете постепенно в зелено. Приберете увита и зелената топка в хладилника. Тестото трябва да стои там поне 2-3 часа. Може за по-бързо  да го сложите във фризера.  След като се е охладило добре, вземете бялата топка и върху хартия за печене разточете правоъгълна кора с дебелина около 3-4 мм. Може да разточите и направо върху масата, но леко набрашнявайте долната и горна повърхност на тестото, защото доста лепи и след това се къса. Не прекалявайте с брашното, защото разточената кора няма да може да залепне добре за червеното руло. 
Извадете и червената топка и от нея оформете руло с дължина, колкото е дължината на бялата кора. Ширината на бялата кора, трябва да е толкова, че да обхване червеното руло. Поставете червеното руло в единия край на бялата кора и с помощта на хартията, завийте стегнато руло. Направете това бавно и внимателно, за да се получи равно и плътно руло. Приберете в хладилника ако времето е горещо. Червената сърцевина е вече завита в бялата кора. Наред е зелената. Разточете зелената кора е  и с нея завиите бялата и червената, която е в нея.
Готово е рулото за сладките. Следва дълъг престой в хладилника. Аз сложих във фризера.






Рулото е много добре охладено. Следва нарязване с много остър нож, първо на кръгчета, после всяко кръгче наполовина. А може да разполовите самото руло и тогава да нарежете резенчетата, както ви е удобно.
Динените резенчета са в тавата и са почти готови за фурната.
Поставяме им семчици от шоколадови пръчици или маково семе. Пекат се бързо, на 200 градуса, до леко порозовяване и стягане, не препичайте.




Охладете и нападайте, няма да се усетите как една след друга сладко си ги похапвате. Моите сладки бяха за почерпка преди време и се харесаха!


Идеята видях тук 

4 коментара:

  1. Веси,
    очаквах от теб определено по - дълга почивка.Много оригинални сладки, наглед трудоемки, но не чак толкова.Красиви и много вкусни.
    Желая ти весело лято, макар и с променливо време.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, искаше ми се, но само толкоз - две седмици. И това е нещо, че не помня от кога не съм почивала толкова, миналата година цялата отпуска изкарах болна, че пипнах вирус на морето, та хич и не усетих.
    А сладките са много приятни и не са сложни, само престоя в хладилника малко бави.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни сладки, Веси, много са красиви!
    Наистина това лято е много променливо, днес отново е студено и имам усещането, че е септември.
    Но е важно да се насладиш и това време, а книжката в ръка в леглото ми е любимия вариант. От днес във Варна си имаме Алея на книгата, та ще имаме избор и на четива. :)
    Усмихнати летни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова обичам да чета, но нямам много време за това, през почивката и вечер късно, крадейки от съня. Лошото е, че вече започвам да не виждам добре, май ще трябва очила...
    Направо завидях за Алея на книгата, макар вкъщи вече да няма място къде да ги слагам книгите.

    ОтговорИзтриване