събота, 29 октомври 2016 г.

Есенна супа с риба тон и тиква хокайдо

Уморено ми е, нервно ми е, мързеливо ми е, студено ми е, счупено ми е...Напоследък самата аз не се понасям, не знам за околните:).Оправдавам се с много работа и с хормоните. Не стига това, но и главата ми е празна:), или по-скоро прекалено пълна...
Цял следобед се чудих ли, чудих, какво да приготвя за вечеря. Отварях ли, затварях фризера, хладилника, шкафовете, килера...пълни, та пълни, обаче - не, не ми идва нищо на ум, ама нищичко. 
От там на компютъра, по блоговете, по папките с неприготвени рецепти, по кулинарните книги...и пак обратно в кухнята...ни-щи-чко. 
Ядосах се, изкарах виновни всички около мене, помолих ги за идея - пак нищо...И така няколко часа.
Не че нямаше какво да се дояжда или да хапнем сандвичи или сухоежбина, но не - наумила си бях - ще готвя:)). 
Стана 20 часа, обичайното ни време напоследък за вечеря. Да, ама не - надигнах се за пореден път от дивана в хола, с току що блеснала идея и отидох да правя супа.
Всичко тръгна от тиквата хокайдо, която купихме при сутрешното пазаруване, без ясна идея за какво ще ползвам. За първи път купувам. Не намерих разлика с другите тикви във вкуса. Тиква, като тиква:)
Та запретнах ръкави и се получи такава вкусна и питателна супичка, поне за мен. А толкова бързо се готви, за 30 минути е готова.
Като питах половинката да му сипя ли супа - "Не, не обичам такава зеленчукова!...Ама, добре  де, сипи ми, защо пък да не обичам?!?"
После докато хапва с апетит, питам "Харесва ли ти?" - "Ммм, да!".
"А знаеш ли какво има вътре - тиква хокайдо" - "Какво, е как можа да сложиш тиква, и защо ми казваш сега, да не ям ли?!?", а за физиономията не искам и да ви описвам...Обаче и аз му отговорих с подобаваща...и си я изяде. Не че не проведохме спор за тиквите, техния произход и какво са яли бабите ни:))
Не е могъл да го понесе обаче, че след минути при реклама по телевизията на новите вафли мура, вече беше истински възмутен, че "Как може вафла с череши или с портокал?!?" Е, може!!!
Отплеснах се май да ви обяснявам що за птици са моите домашни капризи и традиционалисти, и понеже знам, че вие отсреща не сте ви предлагам веднага тая вкусна, и за мен дори никак странна супичка:




Есенна супа с риба тон и тиква хокайдо





Продукти:
Парче тиква хокайдо (може всякаква), колкото кибритена кутия
1 морков
по половин зелена и половин червена чушка
1 тънък стрък праз
резен целина
1 консерва филе риба тон в зехтин
2-3 с.л. киноа
около 2 -3 литра вода
стрък целина
1 дафинов лист
2-3 лъжици универсална подправка (мляна домашна при мен)




Приготвяне:
В зехтина от консервата и 1-2 лъжици вода задушавам нарязаните на кубчета зеленчуци. Слагам дафиновия лист да си пусне аромата и наливам гореща вода, добавям рибата от консервата и поправката. Ври до готовност. Поднасям се с накълцани листа целина и парче лимон (последните две - естествено само в моята чиния, останалите такива неща не ядат:)).







8 коментара:

  1. Сгряваща и много цветна супа, точно като за мрачното и студено време навън, Веси!
    И аз напоследък съм на една подобна вълна - ту купувам някакъв продукт без да знам какво ще го правя, после търся рецепти и сякаш от толкова много идеи се обърквам и раздвоявам още повече.
    Тиквата може да мине и за нарязан на по-едри кубчета морков и така да залъжеш домашните.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, така е - колкото по-разнообразни продукти включваме в менюто си, толкова повече идеи за реализация има, но и повече се раздвояваме. При мен умората си каза думата и направо два дни съм като в безтегловност - и тялом и духом, и уви не успях да релаксирам...

      Изтриване
  2. Ей такива богати супи,обожавам!Чудесно и сгряващо предложение,Веселушке :0

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса супата ти, Веси :)
    Пъстра и сгряваща!

    ОтговорИзтриване
  4. О, аз тиквата хокайдо си я уважавам повече от другите и ми се отличава на вкус, пък може и аз да съм по-капризна. То доскоро тиква не ядях. Но нашата хокайдо е с кръгла форма и не растат големи, а са малки. Вече втора година вадим реколта от тях. Кората им е нежна и дори при печене може да се хапва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам ли, аз пък ям тиква, даже обичам - всякаква. Ще видя при втори опит дали бих я отличила, като по-добра:) хокайдото. и ще си насадя на вилата, щом казваш, че вирее и по нашите места:))

      Изтриване