петък, 29 май 2020 г.

За теб! Много шоколадова Бейлис торта

55...Дали съм си представяла тогава, когато те срещнах за първи път, че онова интересно за мен момче, само на 21, със свободен дух, ще бъде моята голяма, единствена Любов. Дали съм си представяла, че времето така ще се изниже набърже...та до днес...Отлетя, сякаш миг.
Щастлива съм, че те имам до себе си...това е!
Обичам те повече от тогава, а всеки нов ден ме привързва още, и още, доброволно, оттдадено, прекрасно!
Желая ти/си само простички неща - живот, здраве, късмет!
И винаги да си Ти!



Празнуването ни се искаше да е по-различно, навън, на красиво място, уви времето и ситуацията не позволяват, банално е, и че все не ми стига времето за подготовка, за по-старателно и прецизно изработване на торта...
Но празник ще има, и ще е прекрасен, споделен с любими хора, какво друго има такова значение?!!!

Който ме познава, знае, че не консумирам алкохол, просто не ми е вкусен, за Великден чаша бира - с агнешко, за Коледа - чаша вино и...май е това:) Някакви ликьорчета ближа, "когато се наложи", опитвала съм и ми харесва Бейлис. Наскоро си купих бутилка, наред с Йегермайстер (него за профилактика против вируси). Веднага си помислих, че едва ли ще го пия, но ще го вложа в десерт. А преди дни, чудейки се за тортата за днешния празник се разтърсих и веднага попаднах на две рецепти в блога на Ани Шакарян. Днешната естествено ще е много шоколадовата:)) с Бейлис, а за моя рожден ден лесна бисквитена с Бейлис. Така ще има и символична връзка:))
Няколко часа след работа, предната вечер, плюс подготовката на публикацията в полунощ ... и тортата е готова, да отлежи в хладилника!
В деня само ще я украся...и поднеса...с обич!



Продукти за 2 блата x 24 см

250 г брашно
300 г захар
75 г натурално какао
1/4 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. кафе
250 мл. Baileys
2 яйца
125 мл. олио
1 ч.л. ванилия
250 мл. гореща вода

продукти за крема:
(аз увеличих продуктите от рецептата, защото исках повече крем)

600 мл. сладкарска сметана
400 г натурален шоколад
200 мл. Baileys




Приготвяне на блата:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Смесете в купа сухите съставки - брашното, захарта, какаото, солта, бакпулвера, содата, ванилията и кафето. и хомогенизирайте. Отделно смесете Baileys, яйцата, олиото и гореща водата. Изсипете при сухите съставки и разбъркайте с миксер.
Разделете сместа на две, всяка изсипете във форма със свалящ се ринг и изпечете два блата с диаметър 24 см., всеки за 30 мин. Охладете ги.


Приготвяне на крема:
Загрейте сметаната до кипване. Отдръпнете и добавете шоколада и Baileys. Бъркайте с метална лъжица до хомогенност. Охладете. Отделете малко крем за отстрани и за украса.

Стегнете с ринг единия блат, върху поднос, намажете го с 1/2 от крема. След това поставете втория блат и отново намажете с крем. Охладете и внимателно отстранете ринга. Измажете отстрани с крем. Охладете тортата в хладилник. Украсете по свой вкус.






4 коментара:

  1. Да е здрав и щастлив, а ти все така прекрасна и истинска, да сте все така влюбени и обичащи се! Тортата е неустоима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кате! Не само за хубавите думи и пожелания, а и затова, че намираш време да ми гостуваш в блога. Аз напоследък съм зле с гостуването, с този ФБ..., повече там поглеждам, и все не мога да наваксам с блоговете...

      Изтриване
  2. Веси,
    прекрасна торта за рожденник.Правиш страхотни торти, неведнъж съм го споделяла.Да ти е жив и здрав, още дълго време да сте заедно и да споделяте радостни и тъжни моменти.Желая Ви от сърце здраве, мир и Благодатни години ! Наздраве !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, честно казано нямам никакво самочувствие да правя хубави торти, все не стига времето, все се налага да ги правя набързо, честно казано нямам никакви пособия, един нож и един ринг, нищо друго, дори шпакла нямам...Не мога да отрека обаче, че много обичам да ги приготвям, и винаги влагам душа и сърце, може би това се усеща...Благодаря за пожеланията, дай боже моментите да са много повече радостни, да сме живи и здрави. Прегръдка!

      Изтриване