неделя, 22 юли 2018 г.

Бисквитена торта с маскарпоне и боровинки за този ден, но преди 29 години!

Днес е един от специалните дни у дома. За младите хора годежа е неразбираемо понятие, но по наше време си беше задължителен. Пък и имаше очарование в това - да ти поискат ръката от родителите, да се отбележи празнично деня, в който заживяваш заедно с любимия. При нас периода от познанството до този ден бе близо три годишен, още една разлика със съвременния начин на живот. Любов, подложена на немалко изпитания, е, устоя - не само на тези три, но и на още 29 години след това. Дали е било лесно - не! Но пък, ако трябва да кажа една дума, то тя е - струваше си! Защото споделения живот е щастие! Желая си го и занапред, едно едничко - бог да е с нас и да сме здрави, всичко друго си го умеем и сами! Много ми се иска и всички млади хора да съзнават, че по ценно нещо от изградения съвместен живот, от семейството, от човека до теб няма, всичко друго е измамно щастие!




Шумно празненство няма да има, съвсем обикновен ден, но специален! Ще се поглезим с тази бърза и лесна тортичка по рецепта на Пепи, която отдавна съм си запазила. Е, дойде и реда! Пеп, отговорна ще си и за вкуса, макар да не се съмнявам!

Продукти за тава с размери около 30/20 см

300 г обикновени бисквити добре е да са Пти бьор  
200 мл прясно мляко за потапяне на бисквитите


Крема: 

1 пак пудинг с варене  - 40 гр или нишесте
400 + 100 мл прясно мляко 
6-7 с.л. захар 
2 жълтъка 
3 с.л. масло 



500 г маскарпоне 
250 г рикота (замених заквасената сметана, че нямах)
100 гр йогурт - това от мен
2-3 с.л. захар - добавих

 1 ч.ч. боровинки плюс 3-4 с.л. захар, 50 мл вода




Приготвяне:
Боровинките се кипват с малко вода и захар за няколко минути, докато се получи боровинков сос. 
В тенджера се загряват 400-те мл прясно мляко заедно със захарта. 
В купа се разбиват  нишестето и 100-те мл прясно мляко, следват двата жълтъка.
Прибавят се съвсем внимателно към  млякото на котлона, малко преди да заври и се бърка енергично, докато  се сгъсти. 
Сваля се от котлона, прибавя се маслото и се  бърка често, докато крема се охлади напълно. 
В друга, голяма купа с вилица се смесват  маскарпонето, рикотата и йогурта. Прибавя от напълно изстиналия млечен крем и се бърка, докато  се смесят напълно. 
На дъното на тавата се  нареждат потопените за секунди в прясното мляко бисквити. 
Следва  ред крем, нанася тънък пласт от соса от боровинки,  ред бисквити, ред крем........ най-отгоре  трябва да остане пласт от крема. Най отгоре се поръсва щедро с останалия сос и боровинките. 
Тавата  се прибира хладилника за няколко часа. 

Може да се нареже на квадратни парчета и сервира,  тортата стои стегната, но на мен ми допадна идеята на Пепи да се сервира на топки, като сладолед и  да се виждат пластовете от бисквити, маскарпоне-крема и боровинките . 








8 коментара:

  1. Веси, честит ви празник!
    Бъдете здрави, благословени и все така обичащи се!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, бъдете здрави и все така влюбени! :) А относно тортата - маскарпоне и боровинки ми е любима комбинация - прекрасна е. И наистина сме на една вълна с теб. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    бракът е Свето тайнство дадено на хората от Светите отци.Много хубаво си го казала както бракът , така и годежът трябва да се отбележат и то подобаващо.Денят, в който заживяваш с любим човек трябва да се отбелязва с нужното внимание.Чудесен избор, харесвам комбинацията от боровинки и маскарпоне.
    Честит празвик и Наздраве !

    ОтговорИзтриване
  4. Честит празник! Нека наистина Господ да е с вас и да сте здрави, усмихнати и щастливи още дълги години! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за прекрасните пожелания и за това, че споделяте с мен празничните моменти!
    Вашата позитивна енергия ми е много ценна!

    ОтговорИзтриване
  6. Здрави, щастливи, обичащи и все така единни да сте, Веси! И да ив е сладък живота като тортата :) Много ме ласкаеш, като си я избрала за този ви празник.
    Прегръдки и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Пепи!
      Първо, при теб, каквото и да избера - все ще ми хареса, като изключим нещата, които по принцип не ям и второ - не само кухнята ни си прилича, но и ценностите - ти също си семеен тип човек, отдаден на близките си! А на тортата и се каня отдавна, виж, дойде и реда! Страхотна и на вкус, и ефектна, така поднесена!

      Изтриване
  7. Чудесна торта за прекрасен празник! Поздрави!

    ОтговорИзтриване