събота, 6 декември 2014 г.

Тилапия пане за Никулден и не само

Обикновено правя пълнен шаран за Никулден, въпреки, че у дома няма именници. Обикновено и си го ям сама шарана. За останалите членове на фамилията има някакво филе. Този път ще е тилапия. По рецепта на Жоро Бордовски, който днес щеше да празнува рожден ден! Не мога да пропусна да го спомена, липсва ни. Жорето не приготвяше риба на този ден и обичаше да не готви, а да празнува на заведение. Но би бил доволен да види, че на трапезата ни има ястие, приготвено по неговата рецепта за любимата му тилапия. Рецептата е най-обикновена, нищо ново, но е толкова вкусна тилапията, така приготвена, че не си и помислям да пробвам по друг начин.

Тилапия пане


Продукти:

1 пакет филе тилапия - около 600 гр, размразено на стайна температура

сол
черен пипер
брашно 
яйце
олио

Приготвяне:



Посоляваме филето, овалваме в брашно, оставяме 5-10 минути настрана. Загряваме олио в тиган, потапяме рибата в разбитото яйце и пържим на маслена баня, обръщаме и от другата страна, става просто за минута. Отцеждаме на хартия и сервираме с подходяща гарнитура.

Това е най-нежната и вкусна риба, която съм хапвала.




И пак по негова рецепта:


Сос с орехи и чесън


3 скилидки чесън 
4 с.л.смлени орехови ядки
1/2 к.ч. зехтин
1 к.ч. кисело мляко
филийка сух черен хля
1/3 връзка магданоз
сол на вкус

Счуква се чесъна със солта. Хляба се накисва със студена вода и се изстисква. Магданоза се нарязва.
Всички съставки се смесват с миксеркато зехтина се слага последен на тънка струйка.

12 коментара:

  1. Пането си е пане,но пък сосът много ми хареса...
    Честит Никулден,Веси!Нека сме здрави и добри хора!..:))))И повечко люспи от шаран в портмонетата(все пак съм счетоводител трябва и за финансовата част да се мисли:))))!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Никулден и на вас, Миленка! А пък аз съм пишман счетоводител - опитах, но не ми хареса:)), но сродно е пак - близо до финикийските знаци:)

      Изтриване
  2. И на мен ми липсва Жорето..........
    А тази рибка сме я опитвали, наистина е страхотна! Е, соса не го правя :) но ме подсещаш днес ад направя на девойчето такава, че не яде шарани.
    ХУбав празник, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има защо, Пепи...И моите не ядат шарани, но пък мойто девойче тази година рече, че риба не яде:(

      Изтриване
  3. Много ми е вкусна панираната рибка, но треска за мен, моля! :)
    У нас нямаме именници и пак на трапезата ни винаги имахме рибка на този ден. Тази година обаче на никой не му се яде риба . А е хубаво да се отбелязват празниците подобаващо...
    Честит Никулден, Весе! Наздраве с много настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, що така без рибка...поне за "адет" :) Ама с рибка или не - честит да ви е празника!

      Изтриване
  4. Честит Никулден, Весе и хубава празнична вечер!
    Чудесна е рибата, и идеята ти за рецептата на Жоро...
    Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, честит празник и на теб!
      И благодаря!

      Изтриване
  5. Чудесна е, Веси ! Честит Никулден, с пожелания за здраве и благополучие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря - да ти се връща многократно!

      Изтриване
  6. Честит Никулден, Веси!
    Много радости и здраве ти пожелавам!
    Рибката е чудесна!

    ОтговорИзтриване