неделя, 25 февруари 2024 г.

Албания, Шенгин

Албания...се оказа чудесна дестинация, или поне това, което ние успяхме да видим. Периода е 16 - 22.09.23 г.

Шенгин

Неизвестен за повечето българи, включително и за нас. Не съжалявам за избора, дори напротив.

Шенгин е в близост до границата с любимата ни Черна гора.

Оказа се курорт с около 300 хотела, разположени на първа линия, повечето доста луксозни и огромни! Много приятна крайбрежна улица, която вечер е изключително оживена, макар да бяхме извън разгара на сезона, не знам как би било в пика. Плажната ивица е широка, всеки хотел разполага с плаж с чадъри и шезлонги, на плажа е спокойно, не е пренаселено.

В дясно от нашия хотел, с лице към морето има пристанище и лунапарк, тук е и фара, до който се стига по черен път. Рано сутрин в началото на този път има фермерски пазар, където продават домашни зехтин, сирена, плодове, ракия, смокини и други прекрасни продукти, някои от тях опитахме.

На ляво, в полукръг - много красиви и луксозни хотели, атракции, палмови горички, градинки, има  даже статуя на свободата, същата като в Ню Йорк:), след нея има красив бар, осветени пътеки, плаж с барове и естествени сенки, рок- барчета, косовски заведения "Софра", където храната е вкусна и евтина.

След 20 часа полицейска кола пъпли по главната улица и бипка, полицаите не слизат, а само сигнализират да се освободи улицата от коли, всяват респект. Имат на ревера камери и подкупи са недопустими тук по думите на прекрасната ни екскурзоводка - изключително начетената, остроумна, но и хаплива петричанка Елза, тя е и собственичката на агенцията.

Току зад хотела е планината Рейджи 150 м. висока между два резервата пясъчни дюни. 

Веднага научихме няколко интересни думи на албански - ферма означава жена, буре - мъж, а уй - вода (направо да те е срам да си поискаш от последното).

Научихме също,  че Корча - бирата е най-хубавата, идва от името на селото, където се произвежда, опитахме я, дори донесохме за подарък няколко бутилки.


Да тръгваме, че път ни чака...а аз връщайки се мислено пожелах отново да се върна там...Тук отзад е планината Рейджи.
Пресни и уникално вкусни.

И малко нощен Шенгин.Фермерския пазар.

Наслада и красота...релакс.


И книжката се оказа страхотна!

Тук, доста неприятно на кея - всякакви отпадъци...дано да е сама защото е края на сезона, но и по плажа явно туристите доста боклук изхвърлят...


Доста голямо пристанище, трето по големина, което допринася доста за икономиката на страната.Тези съдинки купих от един маркет, после разбрах, че били китайски, и ги имало и у нас...тюх.


Бирата Корча.


Хотел Президент - изключително вкусна храна.И пак нощна разходка.


Да, и такива тъжни гледки...Ето и статуята на свободата:)


Няма коментари:

Публикуване на коментар