петък, 30 декември 2022 г.

Френска гъбена крем супа






Необходими продукти:
60 гр масло
40 мл олио
400 гр гъби портобело
400 гр кралска печурка
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 дафинов лист
ч.л. мащерка
200 вл бяло вино
3-4 с.л. пълнозърнесто брашно
2-3 л. студена вода/бульон
сол
черен пипер
индийско орехче
200 мл готварска сметана



Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме маслото и олиото и задушаваме нарязаните лук, чесън, дафиновия лист и мащерката, добавяме и нарязаните гъби, оставяме да се изпари течността. Наливаме виното и когато се изпари алкохола наполовина изсипваме брашното, като бъркаме енергично няколко минути, след което изсипваме водата или бульона. Добавяме и сол, пипер и индийско орехче. Оставяме на котлона на умерена температура около 20-30 минути, изваждаме дафиновия лист и пасираме.  Може да олзваме блендер, като пасираме на няколко пъти и преместим в друга тенджера. Изсипваме сметаната и връщаме на котлона да заври, ако е необходимо разреждаме с вода до желана гъстота.

Рецептата видях в списание "Кулинарен журнал" от 2014 г. 
Подходяща е при диети с ограничаване на въглехидратите.

1 коментар: