петък, 24 юни 2022 г.

Гръцка риба тон на скара

 Преди време в рибарския попаднах на тази рибка. За първи път купувам тон. Котлетите от по-едрата риба са на цена над 45 лв за кг и не са по джоба ми, тези екземпляри бяха около, че дори под 1 кг едната и на направо смешно ниска цена, сравнена с останалите риби. Съвсем прясна, с бистри очичики, изчистена, от Гърция. Мъжа ми, който гледа Нешънъл джиографик, твърдеше, че няма как това да е риба тон, огромни били...Четохме после в нета, че си е риба тон, обитаваща Средиземно море, така наречената тунаки. Ако знаех, че е толкова вкусна, щях да си купя и замразя. И докато напиша публикацията май дойде време пак да ходя до магазина.

Продовочкета ми каза, че я пече във фурната с бяло вино. Аз обаче си предпочетох класиката - на скарата. 

Даже и рецепта няма да пиша - само ще обясня - филетирах я, осолих с хималайска сол, накъсах пресен розмарин, ливнах зехтин и пресен лимонов сок и с длани потврих във филетата, оставих в хладилника за около час. Захрях скарата и пекох по няколко минути от всяка стра - бързо става, като побелее е готова, не я пресушавайте (аз обикновено все така правя, че не обичам сурово нищо). Ако ви попадне, не пропускайте!


Остатъците от филетирането добавих в супата от комплект сьомга - чудна супа се получи. Двете риби имат доста различен вкус. Определено на мен тази ми харесва повече, даже я нареждам на второ място, след любимия ми калкан.

2 коментара:

  1. Веси,
    Виждала съм филе от риба тон, но цяла риба - не.Определено е по - вкусна цяла риба особено ако е див улов.Радвам се,че Ви е харесала.Ако ми попадне ще взема и аз.Може би вече внасят от Гърция и други риби.Но не съм забелязала .Страхотна е рибката на скара.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване