четвъртък, 3 март 2022 г.

Тутманик с кисело зеле


Голяма вкусотия се получи. Преди седмица правих сарми с кисело зеле и ми останаха накъсани листа, около 400 гр. Преди дни пекох врат, цяло парче и пак остана някаква част. Помислих за баница, но нямах готови кори, та измислих това. Поразрових се в нета и попаднах на тази рецепта в сайта За жената. Идеята и тестото са тези, но добавих и тесто и пушена италианска шунка в плънката.



За тестото:
120 мл прясно мляко
60 мл вода
2 с.л. олио
1 с.л. сол
20 гр мая
брашно - около 500 гр

За заливката:
300 мл кисело мляко
2 яйца

За плънката:
400 гр кисело зеле
100-200 гр печено месо, ситна нарязано
100 гр пушена шунка, бекон или прошуто
2 глави кромид лук
сол, червен и черен пипер на вкус
чубрица
олио за пържене на зелето 



Начин на приготвяне:

Нарязаният лук пържим в загрятото олио, докато омекне, след което добавяме накълцаното ситно зеле и го задушаваме до омекване при непрекъснато бъркане. В края слагаме пушената шунка и нарязаното на ситно месо. Добавяме сол и подправки на вкус.

От изброените продукти замесваме гладко и меко тесто и оставяме да втаса. Разделяме го на 6 части и от всяка разточваме кръг с диаметъра на тавата (30-35 см).
Тавата намазваме добре с олио и слагаме вътре първата кора. Намазваме я с от заливката (приготвена от разбитите яйца и кисело мляко) и поставяме част от плънката. Така редуваме кори, заливка и плънка, като завършваме само с  кора. Щом наредим питата, нарязваме питата на парчета, намазваме с последнана смес и я изпичаме до зачервяване на 200 градуса.







2 коментара:

  1. Навремето правеха тестени изделия с плънка от зеле, предимно кисело.Баници и тутманици с подобна плънка има описани в старите готварски книги.Но аз не съм приготвяла.Прекрасна рецепта Веси.Припомняш рецепти от старата българска кухня.Браво !
    Лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми хареса това печиво, чак не очаквах. Моята баба правеше вкусна баница с кисело зеле, точена.

      Изтриване