Това е най-хубавата баница, която съм правила досега. Имам няколко опита с точене и дърпане, но тази рецепта много ми допадна и тестото стана супер, теглеше се за секунди просто. Рецептата е от youtube и е на Canan Ozalp- Уютни домашни рецепти.Необходими продукти:
Необходими продукти:
За тестото:
400 мл. вода (2 чаши от 200 мл.)
5 водни чаши брашно - мерих със същата чаша, но за размесване и разточване ползвах още малко брашно
1 ч.л. сол
За мазане:
смес от разтопено масло и олио -125 гр масло и около 150 мл олио
Плънка:
сирене, около 300 - 400 гр
Приготвяне:
сирене, около 300 - 400 гр
Приготвяне:
Замесва се тесто от водата, солта и брашното. След събиране се меси 5-10 минути, да стане гладко и еластично и да не лепи. Разделя се на топчета, аз разделих на 8,(от такива топчета се разточват кори около 80/80 см, масата ми не позволява повече, даже висяха отстрани корите).Топчетата се поставят в тавичка, поръсена с брашно и се покриват с влажна кърпа, престояват 10 минути. След това всяко топче се разточва, с помощта на брашно с точилка до размера на голяма чиния. Разточваме 1 топче и го слагаме в добре намазана чиния със смес от олио и масло. Намазва се и самата кора отгоре, навсякъде хубаво. Върху нея се слага 2 разточено на кора топче, маже се, отгоре третото. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя настрана. Така се процедира с всички топчета. Така подготвените кори престояват 30-40 минути. Мажем масата леко с мазнина в средата, колкото чиния. Изваждаме внимателно едната кора и поставяме там, на масата. Започваме да дърпаме отстрани кората, като се стараем първо да изтъним в средата, после продължаваме с краищата. Ръсим мазнина върху кората, сирене и навиваме внимателно, без да стягаме. Навиваме кората в средата на намазана тава на охлюв. Така продължаваме с всички кори. Моята тава беше с диаметър 40.42 см и събра 6 кори, останалите две наредих в една малка тавичка. Мажем отгоре с останалата мазнина. Печем на 180-200 градуса до златисто. Изваждаме и охлаждаме леко. Получава се страхотна баничка, която хруска при рязане, отчупване и отхапване, а е толкова крехка и вкусна...ммм.
Тук съм показала колко тънко се получава кората, чете се през нея, в случая рецептата бях си записала.
Браво, това си е истински майсторлък! Ако можех, щях да си отчупя щедро парче:))
ОтговорИзтриванеАко можех, бих ти изпратила:)
ИзтриванеБраво Веси.И аз съм правила дърпана баница.Не е трудно.Просто се иска опит и по - често да се прави, за да свикне човек.Но , о , о наистина е много вкусна подобна баничка.Твоята е чудна.Много добре изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздравявам те.Справила си се прекрасно.Бъдете здрави !
Благодаря, Ели!
Изтриване