четвъртък, 14 октомври 2021 г.

Хляб по водите на Ъруин Шоу

 


Кара те да се отърсиш от илюзиите, доста тъжна книга, показваща слабостите ни, които понякога се опитваме да скрием дори от най-близките си хора, дори от себе си. Показваща мястото на парите в живота ни и връзката между парите и щастието, осъзнаването, че получените наготово пари не водят до щастие. На мен лично ми липсва сюжетната линия, или както се казва увод, въведение, заключение. В същото време обаче има дълбочина на образите и характерите. Книга, в която ще се припознаят повечето хора около 50-те, с деца, около 25-30. И тъжната истина, че когато не отстъпваш от принципите си, не само изглаждаш старомоден, и неразбран, но и самотен.

Ъруин Шоу и неговият "Хляб по водите" разказва за едно щастливо, но неособено богато американско семейство, което по стечение на обстоятелствата е връхлетяно от "заразата" на охолството на богат адвокат с разбито семейство, който се старае да компенсира вината и грешките си с благотворителност. Това поставя на изпитание главния герой - главата на семейството, учител, добър християнин и всеотдаен баща. Но той не престъпва принципите си, макар това да му струва разбиването на семейството и рухването на неговия свят. Но все пак, някъде там, между останките, го има пламъчето надежда, че за него има място в този нов и различен свят, за оцеляването на който все пак са нужни християнски ценности и уроците на историята и това сякаш го крепи да продължи живота си в самота.

На въпроса на богатия адвокат как се запазва толкова дълъг брак, учителят отговаря непретенциозно и непринудено: " Нямам ни най-малка представа. Късмет. Мързел. Консервативна антипатия към промените." Но това е само до момента, в който живота им не тръгва в друга посока, момента, в който започват да играят парите...

Едно е сигурно, книгата е все пак увлекателна, и Шоу е добър психолог, представяйки ни многопластови и различни образи, опитвайки се може би да ни покаже, че нещата от живота не са само черни и бели.

Библейският цитат „Пущай хляба си по водите, защото след много дни пак ще го намериш“ е нещо като нашата поговорка "Каквото посееш, това ще пожънеш"

Книгата взех, учудващо, под наем от служебната библиотека, в това издание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар