четвъртък, 6 май 2021 г.

Рожден ден "две в едно"! Козуначена торта





Мама! Днес става на 77! Тъжно е, че остарява.., но аз съм щастливка, че я имам! Дано ми е жива и здрава! Дано бъде и радостна, заради всички нас, нейните близки. Защото тя е всеотдайна, грижовна и раздаваща се майка, и само нашето щастие може да я прави щастлива!

Моят блог! 7 години, откакто го създадох на днешния ден! Замислен да бъде мястото, където да споделям своите хобита, но и мястото, където да споделям емоциите си. Оказа се, че е по-лесно да споделяш щастливите мигове, отколкото трудните моменти. Затова си пожелавам много мигове, които да ми е лесно да споделям, желая си както винаги повече време за любимите занимания, макар, като се замисля да установявам, че времето все по-малко ми стига!

Много ми се иска да си пожелая и късмет - за нас, за мен, за мама! Муза - за всичко! И нека с божията помощ се сбъдват съкровените ни мечти!


Тортата днес ще е козуначена, май повечко направих (както винаги)!

Козуначена торта

Необходими продукти:

1 козунак среден ( моя е домашен с вишни и стафиди)

500 гр маскарпоне

лимонови корички на Йоткер

1 малко бурканче сладко от вишни от Лидл (без вишните, тях сложих в козунака)

1 кофичка заквасена сметана

2/3 консерва гъсто подсладено кондензирано мляко


Приготвяне:

Козунака се реже на филии, които се нареждат вместо блат на дъното на тортена форма. Намазва се с вишневото сладко, то е редичко. Разбиват се маскарпонето, сметаната и кондензираното мляко, добавят се лимоновите корички. Намазва се първия пласт, половината крем. Следва ред козунак и отгоре останалия крем. Сметаната се загрява на котлона до кипене, дръпва се и се добавя шоколада, след две минути се разбърква енергично с лъжица до хомогенност. Излива се върху крема. Тортата се прибира в хладилника да стегне. Украсата е по желание.


2 коментара:

  1. Веси,
    Да ти е честита рожденничката.И моята майка е жива, а баща ми вече не е между живите.Много радости и скръбни моменти да преодолявате заедно.А що се отнася до блога ти - чудесен е.Радвам се,че споделяш толкова интересна информация не само за храна, но и за пътешествия по различни места, свои стихове и хобита.
    Бъдете живи и здрави цялото семейство и с радост се насладете на тази прекрасна торта !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията за здраве и късмет, и ти бъди жива и здрева!

      Изтриване