неделя, 16 май 2021 г.

Павел баня


Едно тихо и спретнато българско градче. Насладихме му се в началото на март, но беше същинска пролет там. Определено ни осигури нужната почивка - тишина и спокойствие, така нужни след гъмжащата и стресова столица.

Павел Баня се намира в Южна България, в централната част на Казанлъшката котловина на 395 метра надморска височина. Намира се на на около 180 километра от София, на брега на река Тунджа.
Град Павел баня e национален балнеоложки център, добил известност с лечебните си минерални води. Те се характеризират като слабоминерализирани, хипотермални, радоновои, силициеви и флуорни. От седемте естествени сондажни източника бликат минерални води с температура от 50 до 61 °C. Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания, дегенеративни, ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система – дискова болест, моно- и полиневрити, радикулити, заболявания на централна нервна система и др.
В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.

Подреден център, красив парк и градски плаж с минерална вода привличат туристите, особено в летния сезон.

Градът е, основан след Освобождението на България, Павел баня предлага множество културни забележителности. Тук са разположени исторически паметници и природни обекти.

На територията на общината се отглежда българска маслодайна роза и други етерично-маслени култури – лавандула, мента и анасон. В община Павел баня има 9 действащи розоварни, в две от които се практикува старинен метод на розоварене и са отворени за посещение. Периодът на розобер е кратък – през май и юни. Тогава цялата община ухае на рози.

Каня ви на разходка. В парка и центъра.


Паметник в парка


В центъра се намира паметника Чешмата Майка, легенда гласи, че който отпие от водета, пак ще се върне в града.

Паметник на най-младия участник в Ботевата чета - Цанко Мѝинков - Комитата, който живее до 90 годишна възраст в Павел баня.Читалището. Такива мънички танцьори видяхме на репетиция.

В парка  е поставен 2,4 метра паметник от бронз в цял ръст на княз Павел Александрович Романов, син на руския император Александър ІІ Освободител. Изработен е от скулптура Тамер Халил. Паметникът е открит на 29 юни 2018г. на празника на светите апостоли Петър и Павел.

Паметник на Тодор Мазаров - български певец, тенор, представител на стила белканто. Роден е в Павел Баня. Мазаров е първият оперен певец, който е изпял на виенската оперна сцена ариите си на български език.

Кафе на слънчице.Храм Рождество Богородично, беше затворено, в ремонт.


Паметника на загиналите финландски войници в борбата за национално освобождениеРадват ме първите тревички и цветенца.И едно объркало се кокиченце, в саксията на палмата.


Симпатичен макет на тунел и мост.

Чудесна сладкарница в хотел Антик, точно зад автогарата.Интересен обект на изкуството са останалите последни два бряста в Павел баня, резбовани от известния местен резбар Иван Бубев през 2003 г., в чест на 125 годишнитната на града. По дърветата се виждат символите на минералната вода, на розите и на типичните за района кукерски маски.


Мястото, където бяхме отседнали - непертенциозно, но чисто и уютно.

С книжка на слънчевата тераса - пълен релакс.

Магазин Роси, препоръчвам, много интересни нещица си купихме.Ресторант Маркони - чудесно място за похапване, много сме доволни, опитаме и други места, но тук определено ни допадна най-много. Непременно опитайте пицата, аз не съм привърженик, но тук пицаря е феноменален, приготвя я пред вас!

Довиждане, Павел баня!

6 коментара:

 1. Чудесен разказ за това градче, Веси! Не съм ходила там, а толкова пъти натам съм се запътвала! Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Аз пък не се бях запътвала, но така се случи:) Починахме си добре, имах нужда от спокойствие и градчето ми го даде.

   Изтриване
 2. Веси,
  не съм посещавала Павел Баня.Но познавам много хора, които ходят там заради балнеолечението.Казват,че е много натоварено обаче.Много красиви снимки и разказ за този град.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Може да е натоварено лятото, през март си беше направо пусто от към туристи/курортисти, то и малко след отварянето от локдауна беше.

   Изтриване
 3. Чудесна публикация и полезна информация за Павел Баня, Веси!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че ти допада, Ил! Все нямам време навреме да напиша, отлежават ми разни...

   Изтриване