неделя, 30 май 2021 г.

Шоколадова торта с маскарпоне, сок от бъз и козунак





 Необходими продукти:



1 малък козунак (моят беше замразен във фризера от Великден - с кокос и рожков)
1/2 ч.ч. сок от бъз

1 кутия от 500 гр макарпоне
150 гр черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

150 гр черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана







Начин на приготвяне:

Козунака се нарязва на тънки филийки, които се нареждат в тортена форма. Козунака се напоява със сиропа от бъз, който предварително се загрява леко. 

Сметаната за крема се загрява и преди да заври към нея се добавя натрошения шоколад. Оставя се за минута, след което ененргично се разбърква. Оставя се да се охлади, след което се разбърква внимателно с шпатула с маскарпонето. Половината крем се нанася върху блата. Отгоре се нарежда втори ред филии козунак и отново крем, заравнява се. 

Останалата сметана също се загрява, отново се добавя натрошения шоколад, изчаква се и се разбърква до пълно хомогенизиране. Получената глазура се излива в центъра на тортата, като леко се накланя тортата, да се разнесе равномерно. Оставя се в хладилника да стегне. Украсява се. Аз нямах много време и украсих с шоколадови бонбони - шишенца коктейли, други шоколадови бонбони на Линдор, шоколадови топчета и няколко шоколадови чипса.



















1 коментар:

  1. Чудесна торта Веси.Прекрасно изглежда и създава пролетно настроение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване