събота, 15 май 2021 г.

Манастира Свети Мина - едно свято тайнство!


Международният ден на семейството е на 15 май всяка година. Празникът е иницииран от ООН през 1993 година.

В България от 1929 година честваме Ден на християнското семейство на 21 ноември, когато е големия християнски празник Въведение Богородично.

Преданията разказват, че Свети великомъченик Мина е покровител на семейството. Православната църква отбелязва деня на Свети великомъченик Мина на 11 ноември.

Мнозина вярващи разказват, че ако човек отиде в манастир, носещ неговото име или се помоли пред иконата му с истинска вяра и отворено сърце, светецът винаги чува молитвите.

Стотици жени се молят на Свети великомъченик Мина да заченат, а след това се връщат в манастира му да кръщават децата си, казвайки: „Това е чудо! ”.

Друго чудо което прави молитвата към Светеца е да дарява с благополучие семейството и да скрепява разклатените бракове. Много семейства споделят, че молитвата отправена съм Свети Мина им е помогнала да разрешат проблемите си и да дарят нов живот на връзката си.

Не са малко и вярващите, които отиват с последна надежда, молейки Светеца да ги изцели от някоя неизлечима болест. Няма такъв, който да се е завърнал от храма и молитвата му да не е била чута. Вярващите смятат, че иконата на Свети Мина има могъща лечебна сила, която е неизчерпаема и когато хората силно вярват в това те получават изцеление.

Молбата към Свети Мина винаги е чута, той сбъдва най-съкровените желания на вярващите в него. Болните оздравяват, изгубените се намират, няма чудо, което да не се е случвало пред иконата на Светеца.

Един от най-известните манастири на Св. Мина се намира в близост до София, на брега на Владайската река, познат е още като Обрадовски манастир.

Имам вярата, че най-съкровените ми молитви ще бъдат чути, защото се опитвам да живея така, че да не вредя умишлено никому, търся прошка за грешките си и се опитвам да прощавам на околните...за да бъде чиста кармата на тези след мен! Вярвам, че някои хора са силно закриляни от този светия и когато научат уроците си ще бъдат щастливи!







 

4 коментара:

  1. Този манастир е прекрасен! Децата ми са кръстени в него! Тишина, уют и свят миг! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно. Аз научих късно за този светия и празник, ще ти разкажа като се видим:)

      Изтриване
  2. Веси,
    посещавала съм този манастир.Но от опит знам,че Божията воля стои по - високо от нашите желания, за които се молим.Ако ние искам едно, а Бог иска друго където и да се молим нищо не става.Та дори и тази молитва да трае години.Светците помагат само тогава, когато Бог им разреши да изпълнят желанието на човека.Стотици се молят за изцеление от рак например, но малцина го получават.Така и моето желание не се сбъдна, молих се точно в този манастир.Не е Божия воля т.е. няма да е добре за мен ако Бог го даде.Макар,че много исках да създам семейство.
    Нека не се залъгват хората, нека търсят Волята Божия, не своите желания.Само ако е добре за нас Бог ни изпълнява желанието .Ако не е добре - не се изпълнява.Същото се отнася и за болестите.Много хора умират, на други се продължава живота.Това е Божия Воля.Светците само изпълняват тази Воля.Те са слуги Божии.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная как е по църковните закони, Ели...На мен просто ми се иска да има една сила, която да въздава на всеки според заслуженото. Имам нуждата да вярвам, че добрите хора ще бъдат щастливи и няма да страдат. Защото, ако не е тази надежда кое си струва...Нали се стремим да не грешим, за да бъде света по-добър...Бива ли някой, който твори злини да бъде възнаграден, а друг, почтен във всичко да понася страхове и тревоги, ако е така - не е справедливо...

      Изтриване