понеделник, 8 март 2021 г.

Празнична пана кота с нар




Честит празник! Честит 8-ми март!

Рецептата за тази пана кота с нар е по Лорейн Паскал, но аз попаднах на нея тук.

Продукти за 4 порции:

100 мл течна животинска сметана
100 мл прясно мляко
300 г кисело мляко
100 г захар
10 г желатин
1 г ванилия

Продукти за желето:

300 мл сок от нар – горе-долу зрънцата от 2-3 нара 
10 г желатин
захар на вкус



Приготвяне:


Поставете желатина в няколко лъжици студена вода, да набъбне.
Загрейте прясното мляко, сметаната, захарта и ванилията, докато захарта се стопи, без да завира.
Разтворете желатина в топлата млечна смес.
Разбийте киселото мляко. Когато горната смес изстине, го прибавете към нея и разбъркайте.
Разпределете сместа в четири купички или чаши и сложете в хладилник за поне три-четири часа.

Накиснете желатина за сока в студена вода. Изцедете сок от зрънцата от почти три нара. Аз ги изстисках през тензух, ръчно, може да изберете друг начин. Приготвеният сок загрейте леко и сложете захар на вкус. Добавете желатина и го разтворете в сока. След като желирания сок се охлади, но преди да стегне го разпределете върху охладения вече млечен слой. Сложете в хладилник за поне три-четири часа.

Сервирайте пана котата поръсена със зрънца пресен нар.





















4 коментара:

  1. Много елегантни панакоти, и от миналата публикация също! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дени! И на мен ми допаднаха - и на вид, и на вкус!

      Изтриване
  2. Много красиво изглежда Веси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване