неделя, 14 март 2021 г.

Селски хляб без месене за Заговезни

Простете! И простено да ви е!

На трапезата днес се слагат яйца, сирене, бяла халва и домашен хляб или питка. Помня, как баба връзваше яйце за тавана, а също и халва  и ги залюляваше...Ние с брат ми се опитвахме да захапем и който успееше - беше много доволен, защото това предвещаваше добро здраве и добър късмет. Другото, което помня е прескачането вечерта на огън от по-големите, но нас все не ни пускаха, малки сме били. На сутринта пък баба обикаляше градината със въглени в лопатката, щракаше с машата от печката и си подвикваше "бягайте змии и гущери", ей такива ми ти работи...

Днес единственото, което искам е да сме живи и здрави, и да са щастливи младите хора! 

Да имаме вяра, сили и търпение докато света да се върне такъв, какъвто беше преди година...! 

Простено да ни е!

Рецептата е от тук.


Селски хляб без месене

Помня, на село, през лятната ваканция как баба ме изпращаше до фурната за хляб. Толкова бяха нахални другите баби и жени, че винаги отивах първа и после ме пререждаха и оставах на края. Много се ядосвах затова и не исках на другия ден да ходя...Но пък толкова беше вкусен този хляб...

Затова не се поколебах да опитам тази рецепта. Е, не стана, като този от детството, но си струва направата.

Рецептата е с бавна ферментация, висока хидратация и без месене. Забърквате тестото с лъжица, оставяте го поне 12-14 часа (а може и до 24-26 ч, не е нужно да следите)  на стайна температура, след което печете. 




Необходими продукти:

400 г брашно

1,5 ч.л. сол

1/4 ч.л. (1 г) инстантна мая

300-320 г вода






Начин на приготвяне:

Пригответе дълбок съд (тестото ще увеличи обема си при втасването). Разбъркайте в него брашното, солта и маята. Добавете водата  на стайна температура, и разбъркайте с дървена лъжица. Разбъркайте бързо, докато получите хомогенна смес. Тестото е лепкаво и рядко, но НЕ добавяйте повече брашно! Покрийте купата със стреч фолио или капак и оставете да втасва на стайна температура за 12 до 24 ч. Аз оставих за денонощие, в кухнята ми е студено, около 19-20 градуса. Температурата трябва да бъде не повече от 22*С. Ако е по-студено, оставете тестото за повече време., ако пък е твърде топло, по-добре сложете  в хладилника за минимум 24 ч. 

Набрашнете обилно плота или масата и изсипете тестото върху нея. Тестото е твърде меко и лепкаво, не позволява да се меси, но НЕ добавяйте още брашно. С много бързи движения с ръка оформете на топка (в линка има видео ). Може да използвате и шпатула за оформянето му. След като оформите тестото, поръсете леко хартия за печене с брашно и прехвърлете тестото върху него. Леко набрашнете и тестото през цедка и го покрийте с кърпа. Оставете отново да втаса поне 30-40 мин. През това време включете да загрее фурната и съда за печене с капака (при мен метална тенджера), включете на 230 градуса.  Времето за второто втасване зависи и от темепратурата в помещението, наблюдавайте тестото.

Важно е хлябът да се пече в много добре загрята фурна.  Диаметърът на тенджерата ми е  25 см – но е добре да е по-малък, хлябът няма да се разлее и ще бъде по-висок.

Щом фурната и тенджерата са се нагряли добре, много внимателно и много бързо за да не се охлади съдът, прехвърлете тестото. Пренесете директно с хартията за печене.

Печете 30 мин под капак, след което махнете капака  и печете още 15 мин. до 30 мин. до хубава тъмно златиста кора. 

Внимателно извадете хляба и прехвърлете върху решетка. 

Оставете да се поохлади и нападайте!  








И с домашна руска салата:)








4 коментара:

  1. Простено да е и прости.
    Върна не в детството, обожавах кръглият селски хляб и като отивахме на гости първото нещо, което правех беше да си чупна от някое крайче 😊.
    Хубав ден, Веси

    ОтговорИзтриване
  2. В детството от селската ни фурна се разнасяше миризма на вкусен селски хляб и шарена сол.Сега за жалост нито има хора по селата, нито кой да пече хляб.А сградата на фурната се руши и общинските власти нехаят за всичко ставащо по селата - обезлюдяване и разруха.За жалост това става и по градовете.Май от цялата държава само в София се прави нещо.Там е управлението на държавата все пак.
    Върна ме в детството когато в нашето село се печеше хляб, имаше и други сгради , които сега са почти разрушени и ограбени.А днес хляба е пълен с консерванти и няма онзи прекрасен вкус.Колко хубаво беше тогава, може би детското ми сърце така е чувствало времето и всичко останало в ония години.Записвам рецептата, чудесен хляб си приготвила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Глобализацията породи всичко това, отварянето към света...за лошо или за добро...никой не иска вече да живее на село. Но...хлебчето е чудесно, спомените - също!

      Изтриване