Блога на Петя е страхотен. Но най-изкушаващото нещо в него за мен са нейните баници. Все си обещавам да опитам да ги приготвя всичките, и все не намирам време.
Но тази ми се видя по-лесна, заради готовите кори и я спретнах наскоро. Променила съм малко.Чудесна е.
Необходими продукти:
4 листа кори за баница Одрински /Аз ползвах фини - 8 листа/
6 яйца
250 гр ориз, измит хубаво и сварен в подсолена вода
4 листа кори за баница Одрински /Аз ползвах фини - 8 листа/
6 яйца
250 гр ориз, измит хубаво и сварен в подсолена вода
250 гр сирене
олио за намазване на тавата и корите
масло за намазване на готовата баница
сол
Начин на приготвяне:
В правоъгълна тава, ползвам от печката постилам четирите кори за баница така, че да са задигнати леко към стените. Всяка кора намазвам обилно с мазнина.Поръсвам последната кора с половината натрошено сирене.
В купа разбивам яйцата и добавям охладения ориз.Цялата оризово-яйчена смес изсипвам върху сиренето. Отгоре натрошавам останалото сирене.
Покривам всичко с останалите 4 кори, като да намазвам помежду им с мазнина. Отгоре също намазвам с олио.
Пека във фурната на 200 градуса до приятен загар, но да не остава недопечена.
Готовата баница с тъмно-златиста коричка се изважда от фурната и намазва с малко масло.
Оставя се за около 20 минути да се охлади.
олио за намазване на тавата и корите
масло за намазване на готовата баница
сол
Начин на приготвяне:
В правоъгълна тава, ползвам от печката постилам четирите кори за баница така, че да са задигнати леко към стените. Всяка кора намазвам обилно с мазнина.Поръсвам последната кора с половината натрошено сирене.
В купа разбивам яйцата и добавям охладения ориз.Цялата оризово-яйчена смес изсипвам върху сиренето. Отгоре натрошавам останалото сирене.
Покривам всичко с останалите 4 кори, като да намазвам помежду им с мазнина. Отгоре също намазвам с олио.
Пека във фурната на 200 градуса до приятен загар, но да не остава недопечена.
Готовата баница с тъмно-златиста коричка се изважда от фурната и намазва с малко масло.
Оставя се за около 20 минути да се охлади.
Яла съм такава баница преди години и много ми хареса! Благодаря за рецептата Веси, записах си я!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
И аз благодаря, че се отби, заслугата е на Петя!
ИзтриванеРодопската кухня ми е любима Веси.Имам приятелка в Смолян.Чудесен родопски клин.Не съм го консумирала, но знам,че е много вкусен.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Опитай го, на мен ми хареса.
Изтриване