вторник, 7 януари 2020 г.

Сладки подкови с тиквено семе





Рецептата е на Дими, преди години ги правех доста често тези сладки, много са ми любими, но скоро не бях ги приготвяла, много са вкусни.


3а тестото:

приблизително 100 кифлички, всяка с около 10гр. тегло

300гр брашно
200гр студено масло
100гр пудра захар
1 яйце
100гр смляно тиквено семе
щипка сол, ванилиева захар

50гр тъмен шоколад





Брашното се пресява, също ванилиевата и пудрата захар. Добавя се настърганото на едро ренде масло, яйцето и най-накрая и тиквеното семе. 3амесва се тесто, което се оставя на хладно за няколко часа (може и за през нощта в хладилника). От тестото се оформят кифлички, пекат се в тава застлана с хартия, в загрята на 180°С фурна. След като са напълно изстинали сладките, 'рогчетата' на кифличките се потапят в разтопен на водна баня шоколад.





Макар да ги правя кратко преди Коледа, сладките издържат около 4 седмици и могат да се приготвят месец преди празниците. Съхраняват се в метални кутии.
Тази година скромно - успях да направя само 5 вида, и то в неголеми количества. Въпреки това успях отново да зарадвам близки и приятели, много обичам именно тази част от празниците:)



6 коментара:

  1. Прекрасни сладки и 5те вида! Тиквените полумесеци, са като бадемовите, но макар и с еднаква рецепта са твърде различни като вкус. За пръв път ги видях, тук в Австрия(Щирия), все пак тиквените продукти са запазена марка на региона:). Много красив цвят ти се е получил, за моите използвам и малко тиквено олио. Тази година пропуснах бадемовите, макар, че много ги обичаме, но виждам, че ти си приготвила и двата вида:). Можеше да си разменим подаръци:))). Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не съм приготвяла бадемови тази година, но тиквените са ми любими. С тиквено олио ще са още по-вкусни сигурно. Подаръци ли каза?!?:)))

      Изтриване
  2. Веси,
    не съм ги правила тези сладки, но изглеждат много красиво и са подходящи за подарък.Аз тази година направих всичко много набързо, даже не успях както трябва да се подготвя за празниците.Но идеи черпя и то бързи и лесни.Защото ежедневието ми е много натоварено със задачи.Твоите сладки са истински разкош за всеки празник, не само за Нова година .
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз тази година нямах никакво време, целия декември ми беше натоварен, поне по 12 часа дневно, и съботите, и неделите. Не успях и аз така да се подготвя, както друга година, но здраве да е! Малко ми е тъжно, че празниците минаха между другото, като делници, нямаше никаква почивка...дано тази година не е така натоварена!

      Изтриване
  3. Скромно-скромно, но пък пет вида, какво повече му трябва на човек! Изглеждат много примамливо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, искаше ми се да са повече, по-красиви, да зарадвам повече хора, но не винаги зависи от желанието ни, времето уви е голям крадец:) Благодаря за одобрението!

      Изтриване