петък, 8 ноември 2019 г.

Памук погача с кашкавал за Архангеловден


Имен ден - на мама и на дъщерята,  кръстена на нея:) Аз съм между двете - и в пряк, и в преносен смисъл. По-търпелива и отстъпчива от двете, успявам да омекотявам техните по-хард характери:)! Те си знаят колко ги обичам, колко се гордея, че съм дъщеря на едната и майка на другата - трудолюбиви, умеятелни, умни, справедливи, честни, всеотдайни! Аз пък си зная колко хубави неща им пожелавам, дано бъдат закриляни! 
И без питка на днешния ден не може:)


Рецептата на питката е много популярна от години. Приготвяла съм я няколко пъти, имам я и в блога, но сега добавих и кашкавал, който леко утежни тестото и не е така въздушна, но пък много вкусна. След работа е трудно да отделя време на вида и.


Продукти:
1ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. мл топла вода
1 ч.ч. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
11 гр суха мая 
около 900 г брашнo
150 гр кашкавал, настърган

1 с.л. прясно мляко за намазване


Приготвяне:

Месих в робота, като сложих всички продукти, без млякото за намазване.
Включих размесване, докато се получи еднородна смес. Преместих тестото в купа, която сложих в МВ фурна и излязох за почерпка с дъщерятата:)Другите членове на фемилито бяха на работа до късно. Като се прибрах, след около час и половина тестото беше втасало, премесих, разточих и нарязах на триъгълници, от които навих кифлички и ги наредих в намазаната с олио тава за печене, около 22 см в диаметър. Тавата сложих във фурната и включих горен и долен реотан на 40 градуса, да втаса. Повърхността на втасалата питка намазах с прясно мляко. Увеличих фурната на 180°C до приятен златист загар. Извадих от фурната и завих с кърпа. 
Когато се извади от фурната остава в тавата да се охлади леко, след което може да се извади.
Късно стана, след 22 часа, та само опитах, но утре ще си хапнем всички!


1 коментар:

  1. Веси,
    много красива и толкова вкусна надявам се питка си направила за именничките.Св.Арх.Михаил е покровител на о.Лесбос в Гърция, който скоро посетих.Там е направил много чудеса.Да са ти живи, здрави и благословени най - близките и мили хора в семейството .
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване