четвъртък, 4 юли 2019 г.

Босненските пирамиди








Забавих се с публикацията, но ангажиментите ми нямат край:(, не се оплаквам, така ми харесва, да има динамика, макар да искам време за още много приятни неща, като блога, кулинарията, приятелите, книгите, бродерията ми.

За тази публикация съм ползвала много източници от нета, които изчетох с интерес и преди заминаването, и след завръщането, като информацията съм обработила, обобщила и променила по начина, по който аз реших да я представя, през моя поглед и усещане. Текстовете с факти и данни направо съм копирала.

Втория ден от великденската ни екскурзия поехме на северозапад от Сараево към град Високо.
Високо е град в централна Босна и Херцеговина.
Разположен е  в Динарските планини, на бреговете на река Босна и на около 20 километра северозападно от  Сараево.
Долината на Босненските пирамиди е разположена на тридесетина километра  от Сараево.
За тези пирамиди бях чувала само от един документален филм, преди да решим да посетим Босна.




















Уникалната находка на Босненските пирамиди се намира над местността Високо. Там неоспоримо се издига хълм във формата на пирамида. Колкото по-отдалече се гледа този хълм, толкова по-безспорна е формата на пирамида, въпреки, че е хълма е обрасъл с растителност през вековете.
Информацията за това откритие се появява на първите страници на световните медии през 2005 г., когато един изследовател с босненски произход – Семир Османагич, прави сензационно изявление, че хълмът в действителност представлява огромна пирамида, създадена вероятно преди 20 000 години, по времето на последния ледников период.
Хипотезата на Османагич има свои привърженици и работата по разкопаването на тунелите в пирамидите се случва изцяло от доброволци от цял свят. През октомври 2005 година той за пръв път започва със собствени средства разкопки на сакралното място и осъзнава, че е направил откритието на живота си – редица от древни пирамиди в сърцето на Босна. Разкопките в тунелите на хълма Височица продължават и в наши дни.
Не е ясно защо държавата не проявява интерес и не отпуска средства да се изследва мястото.

Ако това наистина са пирамиди, може да се окаже, че няколко часа път от София ни делят от най-епохалното археологическо откритие в света за всички времена, за което все още някои българи дори не знаят. Четох, че точно по тези земи някога са се заселили и българските богомили след прогонването им от България. Дали е случайно това?

Османагич твърди, че хълмът, който е с една трета по-висок от египетските пирамиди в Гиза, е създаден от ръцете на хора и там в Средновековието се е намирал град, че разполага с четири напълно симетрични склона, които съответстват на посоките на света, плосък връх и вход.
При провежданите разкопки по тези места, Османагич и неговият екип са открили големи каменни блокове, които представляват най-горната част на пирамидите. Нарекъл е огромното съоръжение Пирамида на Слънцето.

Фaĸтитe, ĸoитo вeчe ca пpoвepeни и дoĸaзaни, според източник в нета и информация от гидовете ca:
Πиpaмидaтa нa Cлънцeтo e виcoĸa 220 мeтpa и страна на основата към 360 м., и e c oĸoлo 50 мeтpa пo-виcoĸa oт гoлямaтa пиpaмидa в Гизa.
Paдиoвъглepoднoтo дapиpaнe пoĸaзвa, чe пиpaмидaтa e нaй-мaлĸo нa 24 800 гoдини.
Aнaлизът нa мaтepиaлитe oт ĸoитo e изгpaдeнa пoĸaзвa, чe тя cъдъpжa бeтoн, нaпpaвeн oт xopa.
Πoдзeмнитe лaбиpинти нa пиpaмидaтa ce cъcтoят oт ĸepaмични блoĸoвe, тeжaщи дo 8000 ĸг.
Ha въpxa нa пиpaмидaтa нa Cлънцeтo e ycтaнoвeн eнepгиeн лъч c чecтoтa 28 kНz и paдиyc 4.5 мeтpa.
Ha въpxa нa пиpaмидaтa e измepeн и yлтpaзвyĸoв лъч c paдиyc 10 мeтpa и чecтoтa 28 – 33 kНz.
Πиpaмидитe ca в cъoтвeтcтвиe c пocoĸитe нa Зeмятa и ca opиeнтиpaни ĸъм ceвepнoтo cъзвeздиe.

Aнaлизa нa мaтepиaлитe изпoлзвaни зa гpaдeжa нa пиpaмидaтa e нaпpaвeн oт 5 нeзaвиcими инcтитyтa и пoĸaзвa, чe пиpaмидитe в Бocнa ca нaпpaвeни oт виcoĸoĸaчecтвeн цимeнт нaпpaвeн oт xopa.
Peзyлтaтитe oт изcлeдвaниятa пoĸaзвaт, чe това е инepтeн мaтepиaл, пoдoбeн нa тoзи oт ĸoйтo ce e пpaвил и бeтoнa в дpeвeн Pим.
Пpoбaтa, cъдъpжa ĸaлциeв/ĸaлиeв гeoпoлимepeн цимeнт, нa ĸoйтo нe мoжe дa се oпpeдeли тoчнaтa дaтa, нo нaй-вepoятнo cтaвa въпpoc зa дpeвнa тexниĸa зa пpигoтвянeтo нa цимeнт, изпoлзвaнe и oт eгиптянитe пpeди 3500 гoдини. Нa бaзaтa нa иcтopичecĸитe и нayчни пpoyчвaния, eгипeтcĸитe пиpaмиди ca пocтpoeни c aглoмepиpaн ĸaмъĸ (вapoвиĸ пpитeжaвaщ ĸaчecтвaтa нa бeтoнa).
Toвa дoĸaзвa тeopиятa, чe бeтoнa и нaнoтexнoлoгиитe ca били пoзнaти нa дpeвнитe цивилизaции.

Снимки от спътник са позволили да се видят в долината на Високо още два хълма, подобни на пирамида. Според Османагич тук се намира цял комплекс от древни постройки, по-специално Пирамида на Луната, Пирамида на Дракона, Пирамида на Любовта и Храм на Земята.
Освен, че е открит комплексът от пет пирамиди, сякаш учените очакват още находки.
Бocнeнcĸaтa пиpaмидa нa Лyнaтa e виcoĸa 190 мeтpa и e втopaтa пo гoлeминa пocтpoйĸa в бocнeнcĸaтa дoлинa нa пиpaмидитe. Зaeднo c пиpaмидитe нa Cлънцeтo и Дpaĸoнa тe oбpaзyвaт пepфeĸтeн paвнocтpaнeн тpиъгълниĸ с дължина на страната 2 170 метра.  Стените им – също равностранни триъгълници – са точно ориентирани по посоките на света. Освен това спътникови снимки са разкрили особената термодинамика на тези хълмове. Тоест те се загряват и охлаждат с бързина, различна от тази на околния терен. Което подсказва, че са изградени от различен материал или евентуално съдържат големи кухи пространства.   Ориентацията на страните на всички пирамиди е правилна, спрямо космическия север.
Всички пиpaмиди в Бocнa ca пoĸpити c пoчвa и pacтитeлнocт, пoдoбнo нa пиpaмидитe в Цeнтpaлнa Aмepиĸa и Kитaй.

Все още предизвиква учудване и самата техника на строителството на пирамидите. Установено е, че теглото на блоковете, от които те са изградени, достига понякога 40 тона… Учените са озадачени, че според традиционните схващания в онази епоха, когато са градени босненските пирамиди, цивилизациите не са имали такова ниво на развитие, което би им позволило да изградят нещо подобно.

Учените все още не са се произнесли окончателно и коя европейска култура е създала тези феноменални съоръжения и дали ги е строила човешка ръка или извънземна цивилизация. Защото в тези пирамиди няма никакви артефакти-нито една следа от скелети на животни, хора, от сечива или дървени или метални останки, но пък феномените в тях са повече от загадъчни и смайват със своята изумителност!

В автобуса, екскурзоводката ни поднесе интересна и сбита информация, съдържаща също безброй числа и градуси, като доказателства потвърждаващи, че това наистина са пирамиди. Тезата се опира на разположението на пирамидата на Слънцето спрямо посоките на света. Щом била разположена именно така, тя е като други пирамиди намерени в Египет и по света.
Въпреки всичко екскурзоводката ни беше скептична и по-скоро от тези, които не вярват в теорията на Османагич.

Нaд 200 yчeни oт цял cвят,  изcлeдвaт нe caмo мaтepиaлитe oт ĸoитo ca пocтpoeни, нo и eнepгиятa, ĸoятo гeнepиpaт. Cпopeд тяx нaшитe пpeдци ca изпoлзвaли eнepгиятa нa пиpaмидитe зa гeoтepмaлeн тpaнcпopт, ĸлимaтoлoгия и пoдoбpявaнe нa чoвeшĸaтa физиoлoгия и здpaвe.
Изcлeдвaниятa въpxy пиpaмидaтa пoĸaзвaт, чe тя пpитeжaвa yниĸaлнa eнepгия.
Функцията на пирамидите била да поддържа енергийното здраве на Земята. Босненските пирамиди били част от мрежата пирамиди намерени по целия свят в това число и египетските.
Ако се предположи, че древните босненци са се страхували от радиацията и са се крили от последиците на многократно споменаваната в различни епоси „война на боговете“, то може би не бива да се чудим на наличието на Босненските пирамиди. Хората с такива проблеми е би трябвало да притежават и подходящи технологии за справяне с тях.
По време на разкопките изследователите са установили, че въздухът в тунелите под Пирамидата на Слънцето е по-различен от обичайния. Тест показа, че той наистина има необичаен състав и е силно наситен с отрицателно заредени частици кислород. И броят им се променя в зависимост от разположението на тунела. На входа на тунела концентрацията на тези частици е почти хиляда на кубичен сантиметър въздух. А в дълбините на пещерата този процент надхвърля 50 хиляди на кубически сантиметър!
Пирамидата на Слънцето  надвишава размера на известната Хеопсова пирамида. След като много изследователи смятат пирамидите за източници на енергия, остава само да гадаем каква мощ притежава най-голямата босненска пирамида!

През 2007 г. германски геофизици извършват гео-радарно заснемане на пирамидата, което потвърждава съществуването на вътрешни проходи в нея. През 2010 г. хърватски физици установяват съществуването на енергийно излъчване с диаметър от 9 метра, което преминава през самия връх на пирамидата. Година по-късно /през 2011 и 2012/, италиански, финландски и сръбски специалисти откриват и измерват електромагнитно поле, ултразвук и инфразвук от изкуствен произход на върха на пирамидата.
Блоковете на северната страна на Пирамидата на Слънцето
имат наклон 53 градуса – колкото и при Хеопсовата пирамида.


Вече сме на входа на Пирамидата на Слънцето, в очакване да влезем. Снимките вътре, особено някои са с доста лошо качество, както ще видите, но все пак дават някаква представа.



При разкопките са били открити тунели, които археолозите смятат за вентилационни шахти, както и шлифовани и издълбани каменни плочи, които най-вероятно представляват част от страните на пирамидата.


В тунелите се влиза с каска,  защото таваните са ниски.
Раздават ни каски за глава и ни предупреждават да вървим в група. Навсякъде е осветено. Галериите проникват все по-навътре и по-навътре. Забелязват се най-малко два културни слоя: този на древните загадъчни строители на лабиринта /отпреди повече от 12 000 г/ и на цивилизация, която 4-5 хиляди години след построяването е затрупала входовете на тунелите и залите с ронлив едрочакълест материал. 

Входът в тунела е на около 1 км от Пирамидата на Слънцето на брега на река Босна.




















































Влязохме в тунелите смело, макар после да си дадох сметка, че май не е толкова безопасно.
Местно момиче, от екипа на откривателя ни беше водач вътре и ни изнесе лекцията на босненски, превод нямахме, но босненският е близък до българския език и се разбираше. Тя ни  разказа за различни изследвания, които обосновават твърдението, че това са пирамиди. Говори ни за състава на почвата, наличието на въздух в тунелите без да има вентилациона система, измерените високи нива на отрицателни йони, които са много полезни за здравето. За изцелителните сили на пирамидата ни даде пример с момиче с астма, което след едноседмичен курс от 3-4 часа престой изцяло е подобрила дихателния си капацитет. Сподели ни факти за изключително чистия състав на водата (имаше сертификат закачен на стената) и нейните постоянни равнища във вътрешността на пирамидата. Масару Емото също беше споменат – ученът, който твърди, че водата чува и има памет. Имаше снимка която показва, че кристалът на водата от пирамидата е много правилен.
Гидът сподели за трудности, които им създават правителствените организации в работата по намиране на още доказателства, че пирамидата е пирамида.
Зaпoчнaли ca мeдицинcĸи изcлeдвaния, ĸoитo дa oпpeдeлят eфeĸтa нa пиpaмидитe, въpxy чoвeшĸaтa aypa. Πъpвoнaчaлнитe дaнни пoĸaзвaт, чe eмoциoнaлнoтo cъcтoяниe нa xopaтa e cилнo пoвишeнo, ĸoгaтo ce нaмиpaт в пиpaмидaтa. Toвa ce дължи нa нaмaлявaнeтo нa oтpицaтeлнитe йoни, ĸoитo ce cpeщaт в aтмocфepaтa.

В тесните и ниски тунели има подпори.
Подпорите са от дърво, защото металът би променил геомагнитното равновесие в тези странни по излъчване тунели. Учудени сме – по пода няма вода, не се стича и от стените. Нашият  водач върви пред нас с мощно фенерче и ни разказва, че след построяването на Пирамидата на слънцето, с пет хилядолетия разлика по-късно, друга цивилизация нарочно е затрупвала входовете към центъра с рехав материал от близката река. С каква цел са искали да скрият от човечеството сърцевината на пирамидата остава една от най-големите загадки?

Вече сме дълбоко под земята
Въздухът е кристално чист. Странно, вместо задух и влага под земята, усещаме жизненост и бодрост и уникално свеж въздух. Диша се леко и с пълни гърди. Оказа се, че не е случайно! Тук има постоянна и неизменна температура. Под пирамидата са намерени три подземни камери и малко синьо езеро с ниво на йонизация 43 пъти по-висока, отколкото е средното ниво на йони извън това място. Това може да означава, че тези съоръжения са „лечебни стаи!“ В лабиринта не съществува отрицателно излъчване от космическа енергия, от природна енергия или отрицателна енергия от подземните водни течения, защото те са неутрализирани по непознат за човечеството начин с огромни обли камъни.. Това прави лабиринта едно от най-сигурните места на планетата, способно не само да защити здравето на човека, но и да възстанови неговото тяло. Концентрацията на отрицателни йони очиства атмосферата от бактерии и вируси и това обяснява благотворното влияние на тунела върху нашето усещане за лекота и свежест.
Продължаваме все по-удивени навътре сред хилядолетните тунели.

Стигаме до огромен странен камък
Водачът ни кара да застанем в кръг и да си сложим ръцете върху камъка. Притихваме и чакаме. Може и да си въобразих, но аз лично след минута усетих нещо странно, сякаш приток именно на енергия в лявата ръка, все едно нещо навлиза през дланта, опряна в камъка... Този около три метра дълъг и почти елипсовиден меко загладен камък прилича на огромно бобово зърно. Радио-карбоновите анализи, гео-радарните и термалните изследвания от различни лаборатории в света доказват уникалния строеж на този камък и подсказват неговото изключително предназначение точно тук, на това място от вътрешността на пирамидата. Той е поставен точно където дълбоко отдолу се пресичат две огромни и силни реки, доказани с апаратура. Тяхното мощно течение и особено срещата им, поражда гигантско геомагнитно разрушително поле, което долната страна на камъка поема и трансформира в съвсем други вибрации.
Изследванията сочат, че „коремът” на камъка е керамичен, съставен от непознати пиезокристали, които преработват енергиите в полезни трептения.
Само веднъж са премествали камък от една галерия и моментално се е получило наводнение, което и до днес никой не може да отводни! Оттогава не се мести нищо!
















Разбрахме и че  има и малко спокойно езерo, но достъпа до там вече е ограничен.
Водата в него е кристално чиста и прозрачна. В нея няма микроби, плесени или водорасли, няма и никакви животинки. Наричат я ”жива вода” , защото възстановява силите за минути!
Отвън продаваха от тази жива вода, по 10 евро за 100 мл,  но не знам колко може да се вярва, че е точно такава.

В тунелите ни взеха 20 босненски марки на човек.

Отпред, пред входа на пирамидата, имаше  сергии с каменни късове и разни сувенири, повечето под формата на сувенири.



Ha Зeмятa ca oтĸpити xиляди пиpaмиди, нo ниĸoи нямaт ĸaчecтвoтo и нe ca тoлĸoвa cтapи, ĸoлĸoтo може да се окаже, че са пиpaмидитe в Бocнa. Ocвeн тoвa тe ca и нaй-гoлeмитe, ĸoитo дo мoмeнтa ca oтĸpити. Cпopeд пpoф. Ocмaняджич пиpaмидитe мoжe дa ca ĸлючът ĸъм oтĸpивaнeтo нa вaжнa инфopмaция зa дpeвнитe тexнoлoгии и мoжe дa ocвoбoди cвeтa oт зaвиcимocттa мy oт изĸoпaeмитe гopивa и дa дoвeдe дo нoви нayчни и мeдицинcĸи oтĸpития.
Бocнeнcĸитe пиpaмиди ca  пo-cимeтpични oт ocтaнaлитe пиpaмиди. Eдинcтвeнo пиpaмидитe нa ocтpoв Явa в Индoнeзия ca пocтpoeни пo пoдoбeн нaчин нa тeзи в Бocнa.



Πo въpxa нa пиpaмидитe в Бocнa ca нaмepeни pиcyнĸи, ĸoитo нaй-вepoятнo ca дeлo нa кeлтитe, ĸoитo в минaлoтo ca влaдeeли цялa Eвpoпa. Pиcyнĸитe ca били нaпpaвeни мнoгo cлeд cтpoeжa нa пиpaмидитe. Apxeoлoгичecĸитe paзĸoпĸи пpoдължaвaт и възpacттa нa ĸeлтcĸитe pиcyнĸи пpeдcтoи дa бъдe paзĸpитa.


През 2005 г.  Семир Османагич взривява научния свят, като открива най-голямата досега в света пирамида - Пирамидата  на Слънцето.  Следва откритието на Пирамидата на Луната и Пирамидата на Дракона. Твърди се, че трите пирамиди са свързани помежду си с подземни проходи. Останалите пирамиди са „Храмът на Майката Земя“ /Кръстач/ и Пирамидата на Любовта /Чемерац/.
„Надяваме се да открием някакви органични материали, които да послужат за доказателство. Например кости или дървени фрагменти, или въглища. Тогава бихме могли да потвърдим със сигурност!“, казва изследователят и продължава с вълнение: „Моето откритие промени историята на човечеството! Босненските пирамиди са създадени от високо развита цивилизация! Илирите са древен народ на 27 хил. години. Потомците им съставят половината от населението на Босна, Хърватия и Словения. Ние също  си спомняме за илирите по нашите тракийските земи…

Разкопките на Османагич  продължават, а светът чака убедителни доказателства,  артефакти и находки, които да докажат без съмнение изявлението му за това, че Босненските пирамиди датират още от ледниковия период. Да се надяваме, че когато съоръженията бъдат разкопани, те сами ще разкажат за себе си.

Това научно изследване се превръща в най-големият археологически проект в света, който всяка година привлича десетки хиляди туристи, доброволци, изследователи и журналисти във Високо-вече прочутото малко селище в Босна и Херцеговина.Трудно се вписва в досегашните схващания за най-древната история на цивилизацията не само на Европа, но въобще на света. Откритието предизвиква световни дискусии и ожесточени спорове, защото е на път да пренапише отново човешката история.

Възможно ли е да се окаже, че  едни от най-древните безусловно доказани следи  на човешката цивилизация са не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа – тук на Балканите?

Излизаме замаяни от досега ни с все още непознато за повечето хора чудо на планетата.
В интернет доминират сайтове със статии, които наричат откривателя им, професор Семир Османагич: псевдо-археолог, хитър бизнесмен, мошеник и т.н.

Кое от всичкото чуто, прочетено и видяно е вярно и кое не е, не мога кажа.
Определено ми беше интересно, но от друга страна очаквах повече.
С разнопосочни впечатления съм за това място, не мога да кажа самата аз по-скоро вярвам, или по-скоро съм скептик, но като че ли повече ме владее мисълта и ми се иска да е истина факта, че мястото наистина е уникална историческа забележителност. Само времето обаче ще покаже...




Тръгваме си с не напълно задоволен интерес, но може би един ден ще се върнем, за да посетим вътрешността на самата Пирамида...

2 коментара:

  1. Веси,
    не съм посещавала това място и с интерес прочетох публикацията.За първи път чувам,че в Европа съществува подобна интересна забележителност.Но и аз съм скептик по отношение на лечебните свойства на водата и камъка.Може би е вярно,че камъкът лекува, а може би - не.Във всички случаи обаче си струва да се посети това място , да се проучи повече информация за него и дали водата и въздуха са лечебни.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и за теб, Ели. Има толкова интересни места, и около нас, и у нас, човек само да намира време и средства да ги посети, дай боже всекиму. Ще мине време преди да разберем измама или истина са тези пирамиди...

      Изтриване