сряда, 17 април 2019 г.

Солена торта Ява

Честит рожден ден, Стефи!
Няма да спра да ти пожелавам - дълъг живот, крепко здраве!
До тук с нещата, които не зависят от теб, или поне не в пълна степен! Няма да спра да ти пожелавам и щастие, него обаче ти желая да опитваш,  да се учиш, и да  постигаш всеки ден, така неуморно, както ти умееш да се трудиш и да успяваш. Няма да спра да ти казвам, че нашия най-голям подарък към теб е твоето момиче -  разбирай я, подкрепяй я, цени я и просто я обичай, така, както и тя теб, защото след живота и здравето наистина най-ценното нещо, особено в днешно време това са човека до теб, семейството, децата! Желая го от все сърце! Всичко друго  е преходно, постижимо и знам, че ти го можеш!

Едни от най-хубавите торти, които съм приготвяла са били за теб, е, този път се изложих:) Идеята беше за сладка торта и доста интересна, но по ред причини не стигна до осъществяване. Затова набързо тази, като от кръжок по готварство за 3 клас:) 
Тортата е солена, за да не прекаляваш със сладкото:), но нека е сладък живота ти, с шоколадов мотор!

Солена торта Ява



Продукти:
блат:

500 гр спанак
4 белтъка
3 яйца
5 с.л. прясно мляко
150 гр брашно
1стрък пресен чесън
1/2 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

 крем:400 гр  кашкавалена извара
250 гр рикота
400 гр заквасена сметана
сол на вкус
чесън на прах на вкус
бял пипер
1 пак. желатин

3 сварени жълтъка
2 сварени яйца
чери домати
краставица







 Приготвяне:
Спанака, изчистен и измит се задушава в микровълновата, до омекване, за около 2-3 минути, аз задушавах на няколко части.
Охладен се поставя в купа, заедно с яйцата, чесъна и млякото и се разбива с пасатор. Добавя се брашното, заедно с бакпулвера и солта и отново се разбива за кратко. Отделно се разбиват белтъците с щипка сол и се добавят постепенно към горната смес, като се обърква внимателно с шпатула. Пече се на два пъти в правоъгълна тавичка с размер 20/30 см, застлана с хартия за печене, на 200 градуса до готовност, до суха клечка. Оставя се да се охлади.

За крема се смесват всички продукти, без желатина. Той се разтваря според указанията в 30 мл. студена вода и се стопява на водна баня, след охлаждане се добавя при млечния крем и се разбърква добре.

Реди се блат, крем, настъргани 3 жълтъка, блат и отгоре крем. Украсява се с чери доматите и краставицата.



Накрая се оказа, че не се изписва така марката, та поправях:)










Блата и крема са видоизменени, като е ползвана любимата ми  рецепта на Вики.


2 коментара:

  1. Веси,
    да е жив и здрав рожденника и много да Ви радва.А тортата сътворена от твоите ръце е чудесна.Както винаги тематична.Солените торти за мен са по - привлекателни от сладките, но този път и шоколадовия мотор много ме впечатли.Наздраве и бъдете всички благословени !
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Ели! Дай боже да се радват взаимно, така и ние ще сме добре! Аз съм почитател повече на сладките торти, но и солена не отказвам. Колкото до мотора, не съм уточнила, но е готов, от "100 грама сладки", но наистина е страхотен. Предполагам не е труден за напарва и в домашни условия, защото е отливка, само трябва форма, молд, или там както се нарича.

    ОтговорИзтриване