четвъртък, 25 април 2019 г.

Велики четвъртък е!

Традициите повеляват яйцата да се боядисват или на Велики четвъртък, или и в събота преди Великден. Първото яйце задължително трябва да е червено. То е символ на кръвта на Христос, на живота и на плодородието. Според обичая, майката в четвъртък сутрин, преди изгрев, слънце, трябва да боядиса три червени яйца, които да бъдат огрени от първите слънчеви лъчи.  С първото яйце се намазват бузките на децата, за здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Второто се носи в черквата на Великден.  Задължително  този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.  Бабите ни са използвали даровете на природата за да боядисват яйцата. 

Аз сега показвам миналогодишните си яйца. Новите ще покажа след празниците. За първи път тази година боядисвах яйцата в четвъртък, преди изгрев слънце. Тези, които ме познават знаят, че аз ставам по това време само ако ще пътуваме на море или в чужбина, нищо друго не е в състояние да ме накара да стана толкова рано. Е, днес си наложих и успях. Даже имах време да се насладя на птичките през прозореца, в парка до нас, прелестно утро е! Нека са такива всичките ни сутрини, дни и месеци от годината! Здраве да е и нека Бог ни закриля!




































4 коментара:

  1. Веси,
    и аз тази година боядисах яйцата преди изгрев слънце.Чудесни са твоите и е много хубаво рано сутрин да се боядисат яйцата както повелява традицията.На Велик четвъртък се прави и Велик маслосвет за здраве на всички православни християни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз за първи път боядисвам в четвъртък, и то толкова рано сутринта.

      Изтриване
  2. Ето, видя ли колко е хубаво да посрещнеш слънцето, все едно сте си уредили тайна среща - само ти и то, златото!😉
    Светли и весели великденски празници, Весе! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е за мен това ранно ставане, ама така се наложи:) Прегръдка за теб!

      Изтриване