вторник, 2 април 2019 г.

Чушки с мляко на фурна

Днес...в памет на Жоро Бордовски...който, освен в сърцето ми, където ще остане завинаги, като един от най-скъпите ми приятели, ще живее винаги и в спомените на тези, които го познаваха - с прекрасните и точни рецепти, които  е оставил, с изключителния си борбен дух, с интелекта и познанията, които имаше в много области, с чувството си за хумор, с това, че беше отговорен и стриктен, с истинската си и неподправена човечност! Повтарям думите си, написани в "Гответе с мен " преди години, защото така ги усещам и днес, наистина съм щастлива че го познавах, макар да ме боли, че вече го няма. Остава утехата, че е оставил значима следа след себе си. Остава и контакта ми с прекрасната му съпруга, която обичам с цялото си сърце, с дъщерята и внука, в които всички виждаме частица от Жорето, а вече и внучката!

Това е една от простичките му, но изключително вкусни рецепти! Пригответе си я!



Продукти:
8 печени и обелени червени (моите бяха зелени) чушки,
100 гр. сирене,
300 гр. прясно мляко,
1/4 връзка магданоз,
олио за пържене,
брашно за паниране,
сол на вкус.

Приготвяне:
Чушките се панират в брашно. Изчаква се около 15 минути за да попие брашното и се изпържват в сгорещено олио от двете страни. (Аз не пържих, а овалях и поставих в тавичка, да се запекат.) Нареждат се в тавичка, заливат се с млякото, поръсват се с натрошеното сирене, посоляват се (съобразете се със солеността на сиренето) и се запичат във фурна. При поднасяне се поръсват с нарязания на ситно магданоз.





4 коментара:

  1. Веси,
    не познавам човека, но напълно ти имам доверие за това, което споделяш.А рецептата наистина е много простичка и лесна за изпълнение.Не се съмнявам и за вкуса особено ако вместо мляко пиперките се залеят с каймак и се поръсят със сирене.
    Поздрави и усмихнат и ползотворен нов ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно ще са вкусни вариантите на това ястие, Ели, но на мен ми се иска да си запазя така тази рецепта, като спомен от Жорето.

      Изтриване
  2. Всички си спомняме с голяма тъга за Жоро. Но сме и много благодарни за това, което ни остави. Наистина има прекрасни рецепти, част от които готвя и до днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И той те харесваше много, Или...Кухните ни са сходни, народни...

      Изтриване