вторник, 17 април 2018 г.

Торта Бусче Фолксваген

И тази година, като доста години назад за днешния ден има торта. А рожден ден има мъжа до дъщерята, или нашето момче:). Той е човекът, за когото май съм правила най-разнообразните и интересни торти, повечето на тема коли:)
Ето част от тях, за рождените дни, откакто съществува блога, но има и за именните, и по други поводи.


С тъщина, но искрено майчина обич му подарявам и тази торта, и му желая всеки път едно и също нещо - здраве, енергия, добри настроение, търпение, вяра, толерантност и много щастие и любов с нашето съкровище. Обичаме те!








Продукти:
Блата е този, сполучлив е и често го правя:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч.брашно
4 с.л. вода
4с.л. олио
1/2 бакпулвер

за сиропиране:

сироп от рози (това имах под ръка)

Крем:
500 гр рикота
300 гр кондензирано мляко
100 гр кокосова сметана
200 гр бял шоколад
1/2 крем Оле на д-р Йоткер

Маслен крем за измазване:
200 гр меко масло
50 гр пудра захар

По 200 гр фондан - син, бял и черен. Моят е от Лидл.





Приготвяне:
За да се приготви блата се разбиват яйцата и захарта, добавят се и останалите продукти. Пече се в правоъгълна тавичка за кекс на 190-200 градуса до суха клечка. Като изстине се разрязва на 3 части. Нареждат се пак един върху друг и от предната страна на буса се скосява. За модел през цялото време ми служеше това малко метално бусче.

Първите 3 продукта за крема се разбиват, добавя се стопения на водна баня шоколад. Понеже не се получи достатъчно гъст крем аз добавих и 1/2 крем Оле, стана отличен. 
Блатовете се сиропират леко, студени със студен сироп. Маже се между тях крем. Прибира се в хладилника да стегне, при мен от едната вечер, до другата. 
Разбива се мекото масло с пудрата захар. Изважда се тортата и отвсякъде се измазва с масления крем. Прибира се отново в хладилника за около 15 минути. През това време може да се изготвят гумите на буса. За сивия цвят смесих бяло и черно. От него направих и прозорците, както и бронята. После поетапно се изрязва и останалия фондан, с който се облича бусчето. Надявам се да не пропускам и нещо от рецептата.








Торта, след 19 часа в понеделник, която от предната вечер само бях сглобила, плюс обичайните домашни задачи, ми дойде пак припряно, затова бъдете снизходителни (и най-вече рожденика) и за недоизпипаните неща, и за бързите вечерни снимки. И ако искам по-добро качество, май ще трябва да помисля за някакви инструменти, че всичко е плод само на голите ми ръце и един нож с нащърбен връх:), а слабото осветление и ниската маса въобще не искам и да коментирам:(
Почивайки си, пиша публикация :), надявам се да успея до 24 часа, както съм намислила да се публикува. Зетя е нощна смяна, да има какво да чете:)
Дано не забравя да снимам и добавя парче.
Вкусна е - опитах изрезките от мястото, където вмъкнах гумите:))







3 коментара:

  1. Да е здрав и щастлив рожденика, Веси! :) И много любов и разбирателство да има в семейството! :) Тортата е с една дума - прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честит да е ви е рожденика, Веси!
    Чудесна изненада-торта си сътворила! Поздравления!
    На цялото семейство пожелавам здраве и много усмихнати дни! :)

    ОтговорИзтриване