четвъртък, 29 юни 2017 г.

Ябълков оцет


Домашен ябълков оцет – ферментирал сироп за вкусни ястия и крепко здраве.


Отделете си  един час, за да си направите ябълков оцет у дома. Процедурата не е трудна, а резултата е гарант за висококачествена подправка с лечебни и свойства.

Продукти:
2 кг ябълки
600 г мед
около 1,5-2 литра вода


Ябълките може да са както червени, така и зелени или микс от няколко вида. Но ферментационният процес се нуждае от захари, затова е хубаво плодовете да са с висока сладост – колкото по-десертни са те, толкова по-добра ферментация ще се получи.


Приготвяне:
Нарежете ябълките, сложете ги в стъклена купа с широк отвор, аз правих в съда на халогенната фурна, изсипете меда върху тях, залейте с топлата, но не вряща вода и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Добре е да не използвате никакви метални предмети. Водата трябва да е заляла плодовете, но да останат 2-3 пръста до края на съда. След това завийте с двойна марля и съхранявайте в светло помещение на стайна температура (между 20 и 30 градуса).

В продължение на 10 дни трябва да отвивате ябълките и да ги разбърквате хубаво с дървената лъжица по 1, 2 пъти на ден. Когато първата ферментационна фаза изтече (минат 10 дни), прецедете образувалата се течност през марля, след това изстискайте ябълките, прецедете и тях, размесете и приберете в стъклени съдове с тесни гърла (шишета), които отново затворете само с марля, за да може да продължи ферментацията. В следващите 30 дни от вас не се изисква нищо, освен да оставите оцета да стане готов. След изтичането на месец, заменете марлята с капачки и разчитайте, че имате полезен домашен ябълков оцет, чийто срок на годност е вечността.
Не се притеснявайте, че течността изглежда мътна – колкото и да е странно, това е истинският вид на оцета, с който просто не сме свикнали заради красивите евтини ментета,  в хранителната верига.




Освен за подправка можете да използвате оцета и като лекарство против високо кръвно и холестерол, атеросклероза и прочистване на междуклетъчните пространства в тялото. За целта трябва в един избран месец от годината по два пъти на ден, половин час преди ядене да изпивате отвара от 1 ч.ч. топла (но не гореща) вода, 1 ч.л. мед и 2 с.л. домашен ябълков оцет. Тази терапия гарантира изхвърлянето на тежки метали и затлачвания от тялото, придава еластичност на стените на кръвоносните съдове и остъргването им от мастни и токсични наслагвания, които водят до повишаване нивото на кръвното налягане. Това лекарство води и до топене на мазнините в областта на корема.
А отвара от 240 мл сок от червена боровинка (можете вместо сок да си сварите чай от червения плод) с 2 с.л. домашен ябълков оцет помага за прочистване  на затлачените кристали от пикочната киселина. Ще ги разградите от тялото си, ако на всяко шестмесечие по три седмици и три пъти на ден преди ядене пиете от отварата.

Рецептата, както и информацията са от предаването на Гала с участието на д-р Мария Папазова.

На снимката само светлия оцет е ябълков, другият е къпинов, рецептата съм пуснала тук.

2 коментара:

  1. Веси,
    правя оцета със смлени ябълки без да добавям никаква вода.Става по - силен и по - вкусен.Просто смилам ябълките в месомелачка и така ферментира сместа 2 - 3 месеца.След това го прецеждам и поставям в бутилки.Правила съм и по начина, който ти описваш - просто нарязвам ябълките, заливам ги с вода и притискам с капак и тежест.И в двата случая ползвам мед за ферментацията.Така престояват 2 - 3 месеца като от време на време ги разбърквам.Те така хубаво ферментират, а след това се прецежда през марля самият оцет.Но по този начин оцетът е по - слаб и вкусът не е толкова хубав, защото има добавена вода.Когато ябълките са смлени се получава по - хубав и по - качествен оцет.Смилам ги с обелките, със семенната част, почиствам само от загнили части.
    Пробвай и ще видиш, ще получиш чудесен домашен оцет.Аз научих вече много хора да си правят у дома великолепен лечебен оцет.И твоят е добър, но е по - разреден , вкусът е малко по - различен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пробвам, Ели. А какво количество мед слагаш?

      Изтриване