неделя, 25 юни 2017 г.

Крушунските водопади


Районът на Крушунските водопади е най-голямата в страната водна травертинова каскада с много живописни прагове, басейни, разнообразни растителни и животински видове. Крушунският водопад е разположен на северния край на Деветашкото плато. От него град Ловеч е на 34 километра в западна посока. Съвсем близо до природната забележителност Крушунски водопад е и едноименното село, на което водопадът е кръстен.
Името на самото село идва от вид сокол „Коршун”, като тази птица съществува и до днес. Тукашните хора я наричат още Каняк, Каня. Теренът на село Крушуна и околностите се състои от варовити скали, карстови и бигорови образувания. Някъде през 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии, които също са доста интересни за посещение. 

Казват, че край Крушуна бродят душите на монасите. Може би не могат да се откъснат от това прекрасно място.


Крушуна има древна история, наситена със събития. Твърди се, че някъде близо до останките от средновековен манастир е гробът на цар Иван Асен II, по чието време този манастир е бил построен.

Пътеката до водопада е добре изградена и леснопроходима и води точно до самата забележителност. Екопътеката заобикаля цялата зона на Крушински водопад, като позвоялва да се разгледа цялата система от водопади.

Крушунският водопад е образуван от множество карстови тераси. В района изобилства от природни феномени, пещери и т.н. Тук може да посетите още пещерите Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера. Пещерите Бонинска и Водопада също са разположени в района на Крушунския водопад. 

Районът на Крушунския водопад е богат на редки и изчезващи видове, включени в Червената книга на България. 


Въпреки че водата е ледено студена през всички сезони, местният свещеник кръщава младенци във вира под водопада.

Източник на информацията са различни сайтове от интернет и  нашият гид Диана.2 коментара:

  1. Много са ми любими тези водопади...Имам прекрасни спомени,свързани с тях!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси,
    твоята публикация идва тъкмо навреме.Търсех информация точно за тази дестинация, искаме да посетим някое интересно местенце с хористите от Варна.Чудесно и много красиво е всичко.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване