сряда, 21 юни 2017 г.

Вино от бъзов цвят








Продукти:
40 цвята бъз
1 кг захар
2 лимона – сокът и кората
10 литра вода
2 супени лъжици оцет
(Ако има нужда: може да добавите 1 лъжица хлебна мая, разтворена в 2 лъжици топла вода)




– Голяма кофа с вместимост 12+ литра
– Голяма цедка 
– Фуния
– Тензух
– Пластмасови бутилки (от газирана вода),  за 12 литра течност - Препоръчва се употребата на пластмасови бутилки – тези от газирани напитки,  могат да издържат налягането.





Приготвяне:

Сварете два литра вода със захарта в нея. Изсипете я в кофа и добавете останалите 8 литра вода (студена). Добавете сока от лимоните и корите. Добавете цветовете от бъз. Добре е бъза да не се мие, да е от чист район. Добавете оцета. Разбъркайте добре всичко. Покрийте с тензуха и оставете  24 часа. След 24 часа, ако не е започнало да прави леко мехурчета, добавете маята. Оставете за още 5 дни, като от време на време разбърквате. Прецедете през ситото и тензуха и налейте в бутилки. Оставете за 8 дни, като проверявате бутилките и изпускате излишния газ от тях, ако е необходимо. Сервирайте непременно охладено и  бъдете много внимателни при отварянето му.  Споделете го с приятелите си в жегите!







Бъза цъфти през късна пролет и ранно лято. Цветовете се берат, когато е слънчево. Ако ги берете рано сутрин, ще усетите лек аромат наподобяващ банани, докато следобед, казват специалисти, може да се появи нюанс на миризма като от котешка урина. При откъсването, тръскайте цвета от насекоми, но не го мийте, тъй като натуралната мая, която се съдържа в него, е необходима за процеса на ферментация.

На рецептата попаднах в нета!

4 коментара:

  1. Веси,
    много интересна рецепта, не съм правила подобна напитка.Ако все още има бъзов цвят ще я изпробвам задължително.Чудесно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук бъза попрецъфтя, странно, дано при вас толкова късно има, ама все си мисля, че там е по-топло.
      Ако не -догодина, приятен вкус има, разхлаждаща напитка.

      Изтриване
  2. Веси, ти нали с алкохола не бяхте на ти?
    Нали вече мога да ти кажа - НАЗДРАВЕ!
    Наистина интересна рецепта.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, аз пак не съм:), пък и останалите у дома не са много фенове, ноо опитах, не е лошо, не знам и колко е алкохолно. Най-вероятно ще подарявам:)
      Аз съм и първия "производител на вино от семейството:)), миналата година за пръв път правих къпиново - верно, че излезе има няма литър, ама за Коледа го пийнахме и беше божествено (поне на цвят, ха-ха).
      Но за една наздравица ще се прежаля:)

      Изтриване