понеделник, 27 март 2017 г.

Картофени кюфтета

Много домакини се страхуват да приготвят картофени кюфтета. Не помня дали и аз съм била така в началото, но знам, че вече дълги години са любими у дома. 
За себе си съм открила някои тънкости.
Едната е да се варят картофите цели,  за да не поемат вода. 
Другата е, самия сорт картофи да не е от воднистите, а да са по плътни. 
Следва да престоят, оваляни в брашно, което сякаш запечатва кюфтетата. 
И накрая - пърженето в повече, и в добре нагрята мазнина.

Продукти:

1 кг картофи
4 яйца
1 глава лук
сол
черен пипер
магданоз
чубрица
копър

брашно за овалване
олио

Приготвяне:

Сварявам картофите цели, като внимавам да не се разваряват. Оставям да изстинат и обелвам, прекарвам през преса за картофи или месомелачка. Настъргвам лука, добавям го при картофите, посолявам, добавям пипера и подправките (понякога всичките, понякога само копър), 2 яйца и омесвам всичко. Понякога добавям натрошено сирене или настърган кашкавал, но май ги предпочитаме без нищо. Оставям да хомогенизира и оформям с навлажнени ръце кюфтетата. Овалвам ги в брашно и оставям за 10-15 минути, подредени върху табла.  Разбивам останалите 2 яйца с 2 с.л. студена вода.Загрявам повече олио в дълбок съд, вземам кюфте, потапям го в разбитите яйца и слагам в съда да се пържи. Побирам наведнъж около 6-7 кюфтета, когато придобият златист цвят, обръщам и пържа и от другата страна.
Изваждам върху хартия за отцеждане.
Толкова са любими у дома, че докато стигнат до снимка са изчезнали.







Ако са ви харесали, нареждайте се и вие, даже преди да съм ги сервирала. Иначе им подхождат салати, задължително резен сиренце, че и месце за гарнитура:)






12 коментара:

  1. Нареждаме се, Весе, с апетит и удоволствие! Чудни кюфтета си изпържила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Веси! Аз овалвам само в белтък, за да не се пръскат, но ще пробвам и с цяло яйце.

    ОтговорИзтриване
  3. Веси,
    и аз така ги правя без сирене, без нищо.Но панирам кюфтетата само в брашно, яйцата ги разбивам само в картофеното тесто - 3 или 4.Така наистина стават много вкусни кюфтета, но много отдавна не съм правила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Валя, Ирина, Траяна, Елена и Бате:))
    Дано съм полезна на начинаещи в правенето на картофени кюфтета!

    ОтговорИзтриване
  5. Харесвам ги и още как, Весе и се нареждам! Аз не само ги правя със сирене, но моите хора ги хапват и с още сирене.
    Поздрави на теб и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То кухните ни си приличат, по-скоро класически, ама ти взе много да "изтрещяваш", разбирай модернизираш:))

      Изтриване
  6. Я, да оставите и за мен едничко! :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм се наредила, дано да е останало поне едничко. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ирме, Танче, за вас - винаги!
    Ако трябва нови ще забъркам!

    ОтговорИзтриване
  9. Неустоими кюфтенца, Веселка! Прсото неустоими! Майка ми ги обожава и ще ги приготвя точно по твоята рецепта! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Люска!
      Няма по-вкусно за една майка, от приготвеното от ръцете на чедото и!
      И рецептата е добра, ще се радвам да и се усладят!

      Изтриване