Много домакини се страхуват да приготвят картофени кюфтета. Не помня дали и аз съм била така в началото, но знам, че вече дълги години са любими у дома.
За себе си съм открила някои тънкости.
Едната е да се варят картофите цели, за да не поемат вода.
Другата е, самия сорт картофи да не е от воднистите, а да са по плътни.
Следва да престоят, оваляни в брашно, което сякаш запечатва кюфтетата.
И накрая - пърженето в повече, и в добре нагрята мазнина.
Продукти:
1 кг картофи
4 яйца
1 глава лук
сол
черен пипер
магданоз
чубрица
копър
брашно за овалване
олио
Приготвяне:
Сварявам картофите цели, като внимавам да не се разваряват. Оставям да изстинат и обелвам, прекарвам през преса за картофи или месомелачка. Настъргвам лука, добавям го при картофите, посолявам, добавям пипера и подправките (понякога всичките, понякога само копър), 2 яйца и омесвам всичко. Понякога добавям натрошено сирене или настърган кашкавал, но май ги предпочитаме без нищо. Оставям да хомогенизира и оформям с навлажнени ръце кюфтетата. Овалвам ги в брашно и оставям за 10-15 минути, подредени върху табла. Разбивам останалите 2 яйца с 2 с.л. студена вода.Загрявам повече олио в дълбок съд, вземам кюфте, потапям го в разбитите яйца и слагам в съда да се пържи. Побирам наведнъж около 6-7 кюфтета, когато придобият златист цвят, обръщам и пържа и от другата страна.
Изваждам върху хартия за отцеждане.
Толкова са любими у дома, че докато стигнат до снимка са изчезнали.
Ако са ви харесали, нареждайте се и вие, даже преди да съм ги сервирала. Иначе им подхождат салати, задължително резен сиренце, че и месце за гарнитура:)
Нареждаме се, Весе, с апетит и удоволствие! Чудни кюфтета си изпържила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Веси! Аз овалвам само в белтък, за да не се пръскат, но ще пробвам и с цяло яйце.
ОтговорИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванеи аз така ги правя без сирене, без нищо.Но панирам кюфтетата само в брашно, яйцата ги разбивам само в картофеното тесто - 3 или 4.Така наистина стават много вкусни кюфтета, но много отдавна не съм правила.
Поздрави !
Супееер, Веси.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Валя, Ирина, Траяна, Елена и Бате:))
ОтговорИзтриванеДано съм полезна на начинаещи в правенето на картофени кюфтета!
Харесвам ги и още как, Весе и се нареждам! Аз не само ги правя със сирене, но моите хора ги хапват и с още сирене.
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и лека нощ!
То кухните ни си приличат, по-скоро класически, ама ти взе много да "изтрещяваш", разбирай модернизираш:))
ИзтриванеЯ, да оставите и за мен едничко! :)
ОтговорИзтриванеИ аз съм се наредила, дано да е останало поне едничко. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИрме, Танче, за вас - винаги!
ОтговорИзтриванеАко трябва нови ще забъркам!
Неустоими кюфтенца, Веселка! Прсото неустоими! Майка ми ги обожава и ще ги приготвя точно по твоята рецепта! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМерси, Люска!
ИзтриванеНяма по-вкусно за една майка, от приготвеното от ръцете на чедото и!
И рецептата е добра, ще се радвам да и се усладят!