сряда, 8 март 2017 г.

8 март е!

Честит празник, мили Жени!



Поздравявам ви със свои стари стихове за Жената.
Ще се радвам да се познаете в тях и ви харесат...

Аз съм просто жена


Ще ме познаеш


Жена-море



А днес ще "изригна" в проза, нея ако ви доскучае - може и да не дочетете:)))

Не харесвам израза "мъжко момиче", не харесвам и определението "силна жена". Нямам предвид факта, че в днешно време, особено у нас се налага на доста жени, в това число и на мен да "носят много дини под една мишница", нямам предвид нелеката съдба или избор на много жени да се справят сами в живота с всичко. 
Имам предвид, че една жена винаги трябва да пази своята женственост и нежност. 
Ненапразно сме "нежната половина на човечеството"! 
Да, не е лесно, но според мен е въпрос на вътрешно усещане за женската същност, въпрос на съхранение на ценности и  качества. Убедена съм, че всичко е плод именно на състоянието на духа, на женското начало, а не толкова на външни белези. 
Понякога, дори на пръв поглед не толкова красива жена може да плени със своята обаятелност, скромност, свенливост. Така, както една външна красота може в миг да се срути, няма ли елегантност, интелект, финес, а напротив - грубост, арогантност, нахаканост.
Може да звуча днес като анти феминистка, в противовес с първоначалната идея за празника, но смятам, че силата, чара и предимството на жената е в нейните чисто женски черти.

За това пожелавам на всички жени да оставят всеки ден, поне за миг тежките товари, кариерата, надпреварата с мъжете, доказването в една или друга сфера и се оставят да бъдат Жени!

Свенлива усмивка, звънък смях, палаво кокетничене, 5 минути пред огледалото,  нова дрешка, любимо занимание, минути да покажем на децата си колко много ги обичаме, да ги погалим, да ги приласкаем, да покажем на любимия жената, в която се е влюбил, да се оставим да сме влюбени или да се върнем в спомени, когато сме били, да превърнем жилището си в дом, да създадем уют за себе си или за близките...да бъдем романтични, огнени, страстни, красиви - има толкова много неща, които могат да ни накарат да се чувстваме Жени, да сме горди, че сме Жени!

Аз го умея. Всеки ден съм поне по малко жена, нося тази същност в духа си. Така се чувствам в равновесие със себе си. 
Старая се да изглеждам добре, без да изпадам в крайности и това да ми е самоцел, обичам естественото излъчване, не харесвам сладникавия "кифленски тип" красота. Представата ми за поддържана жена се разминава с приетото, и мисля, че прическата, като за бал, съчетана с анцуг и високо самочувствие е  смешна, а не шик.
Обичам красивите дрехи, фен съм на обувките, колкото по-елегантни - толкова по-добре.
Опитвам се да бъда мила и отговорна дъщеря, искам да съм безупречна майка, приемам човека до дъщеря си за свое дете, старая са да съм добър професионалист, боря се да съм добра домакиня, правя опити да пиша стихове, дарявам на приятелите си взаимност, вярвам, че съм единствена в сърцето на половинката си.
Всичко това правя по женски - с признателност и грижовност към родителите си, с майчина нежност и преданост към децата, с търпеливост, учтивост и кауза в работата си, с лиричност и емоционалност в стиховете, с усет, сръчност и въображение в хобитата си и ежедневните домашни задължения, с искреност и съпричастност към приятелите си, с любов, страст, нежност, вярност и отдаденост на своя човек!

Честит празник!
Бъдете Жени!


10 коментара:

  1. Веси,
    да е честит, мил и весел празника и за теб.Честит 8 - ми март ! Чудесни стихове, лично на мен ми харесаха и трите стихотворения много.А публикацията , която си написала чудесно отразява всичко, свързано с нас - жените.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ели, зарадва ме много!
      Честит празник!

      Изтриване
  2. Весел и пълен със съдържание празник,Веси!
    Честит 8-ми Март!
    За мен е чест,че съм жена! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво!
    И да, Весе - умееш и си ...
    Благодаря,поздрави за теб и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, твоята всеотдайност е пример за всяка жена!

      Изтриване
  4. Да бъдем жени, това е! Благодаря за публикацията, Веси! Бъди много обичана, щастлива и ценена! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване